Cum s-a stabilit deja data alegerilor parlamentare, Guvernul a modificat printr-o Ordonanta de Urgenta legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Astfel, potrivit noilor reglementari, in anul fiscal in care au loc mai multe scrutine, donatiile primite de la o persoanĂ£ fizica pot fi de pana la 400 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea de la data 1 ianuarie a anului respectiv, pentru fiecare campanie electorala sau campanie pentru referendum, iar donatiile primite de la o persoana juridica pot fi de pana la 1.000 de salarii de baza minime brute pe tara. Totodata, suma alocata anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,050% din veniturile prevazute in bugetul de stat.

Parlamentarele, "luate la bani marunti"

Trebuie stiut faptul ca noua ordonanta prevede ca in cazul alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, donatiile destinate unui candidat sau partid, primite dupa anuntarea oficiala a datei alegerilor, pot fi facute doar prin intermediul unui mandatar financiar personal sau al mandatarului financiar al partidului. Acesta poate fi numit de conducerea partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, organizatiilor cetatenilor romani apartinand minoritatilor nationale pentru candidatii acestora sau poate fi ales personal de catre fiecare candidat.

Bani destui, dar nu exagerat!

O noutate a ordonantei este reprezentata de faptul ca, la nivel central, suplimentar fata de limitele maxime admise pentru fiecare candidat, partidul poate cheltui o suma de maximum 50 de salarii minime brute pe economie pentru fiecare candidat. De asemenea, in legatura cu valorile maxime permise pentru fiecare candidat, este reglementata suma de 500 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare candidat la functia de senator si 350 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare candidat la functia de deputat.