Cozmin Alexandru publica pe Inpolitics.ro o analiza pe care o puteti citi in continuare.
'La intalnirea de la Cotroceni dintre Traian Basescu si delegatia PNL, condusa de Crin Antonescu, seful statului a tinut sa taxeze atitudinea taioasa a liderului liberal.
"Nu s-a terminat campania electorala? Nu mi-am dat seama?", l-a intepat Traian Basescu pe Crin Antonescu. Reprosul presedintelui nu este unul doar de natura punctuala, care sa il vizeze personal pe Crin Antonescu. Nu este nici jocul la intimidare care sa faca parte din tactica negocierilor. Sau, mai bine zis, nu este doar atat. Ci se refera, poate fara sa-si fi propus acest lucru, la mult mai mult.
Este vorba de statutul pe care-l tinteste Crin Antonescu pe termen lung. Si anume cel de principal favorit al alegerilor prezidentiale din 2014. Cateva premize sustin aceasta ipoteza (e drept, aparent prematura, daca tinem cont de faptul ca inca mai suntem sub impresiile ultimei batalii politice, iar nisipurile pe care se cladeste politica de pe la noi sunt extrem de miscatoare si pot schimba ordinea lucrurilor pana in 2014).
In primul rand, trebuie punctat ca, in momentul de fata, presedintele PNL este principalul personaj politic, capabil sa reprezinte alternativa la Puterea intruchipata de actualul sef al statului si de PD-L. Avand in vedere faptul ca Mircea Geoana este in ipostaza lui Adrian Nastase din 2004 (adica un candidat care a obtinut un scor bun in alegeri, dar care este contestat de structurile propriului partid), putem lesne anticipa care va fi viitorul politic al domniei sale. Dupa cum nu este complicat sa ne dam seama ca, cel putin pana la Congresul din martie al PSD, bataliile interne vor macina acest partid, impiedicand impunerea unui lider autentic. Pe acest fundal, al lipsei unei figuri care sa reprezinte opozitia politica, Crin Antonescu devine figura cea mai potrivita pentru combaterea lui Traian Basescu si a PDL. Atat din postura de prim-ministru, cat si din cea de lider al unui partid de opozitie.
A doua premiza importanta este ca, Crin Antonescu este preferatul a doi "moguli" de presa. Este vorba, in primul rand, de Dinu Patriciu, dar si de Sorin Ovidiu Vantu, acesta din urma declarandu-si public simpatia politica fata de presedintele PNL. Asta ca sa nu mai punem la socoteala sprijinul mediatic acordat liberalilor de catre trustul fratilor Micula. Or, sprijinul pe care i-l pot oferi trusturile de presa creeaza din Crin Antonescu un veritabil challenger chiar si pentru Traian Basescu, daca am presupune, prin absurd, ca acesta ar putea candida pentru inca un mandat de presedinte.
A treia premiza este chiar Crin Antonescu in persoana. Liderul PNL a dovedit in ultima campanie ca este singurul care se poate bate de la egal la egal cu actualul sef al statului. Si stim foarte bine ca, la nivelul PD-L, dar si a PSD, nu prea avem lideri care sa se ridice la forta si inteligenta omului politic Traian Basescu.
Zilele acestea, prin declaratiile si mandatul de negociere al viitorului guvern, presedintele PNL a lasat sa se inteleaga ca nu este dispus sa iasa din marea politica. Dimpotriva, ca incearca sa devina, pe termen lung, unul din actorii principali ai jocului politic.'