Vremea cand presedintele si premierul umblau tinandu-se de mana in pufoaice portocalii a trecut si este bine-mersi, uitata. Liberalii au trecut oficial in opozitie fata de presedintele Traian Basescu pe care il definesc drept principalul factor perturbator de pe scena politica. Presedintele nu a scapat ocazia de a-i ironiza pe liberali in stilu-i caracteristic, recunoscand faptul ca nu are solutie pentru criza politica. O solutie identificata de toate partidele politice ar fi alegerile anticipate, dar nimeni nu ia initiativa declansarii lor.
Presedintele Traian Basescu i-a intrebat pe reprezentantii PNL, ieri, in timpul consultarilor de la Palatul Cotroceni, daca au un plan de formare a unui Guvern minoritar, cu sustinere parlamentara din partea PSD. "Ia spuneti, v-ati hotarit? O faceti cu PSD-ul!?", i-ar fi intrebat, ironic, presedintele pe liberali. Basescu s-a aratat nemultumit si de absenta lui Tariceanu de la consultarile de la Palatul Victoria, mai ales ca acesta anuntase, cu o zi in urma, ca va participa. In replica, liberalii i-au spus presedintelui ca Executivul si PNL vor cauta solutie in Parlament pentru ca actualul Cabinet condus de Calin Popescu-Tariceanu sa-si duca mandatul pana la capat.
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat dupa consultarile cu presedintele ca solutia iesirii din criza politica este in Parlament, nu la Palatul Cotroceni, urandu-i, in acelasi timp, presedintelui "sanatate, putere de munca si de joaca". El a adaugat ca "jocul politic din care traieste Basescu" nu mai prezinta interes pentru PNL.
Antonescu a precizat ca liberalii i-au prezentat presedintelui Basescu, "foarte clar si politicos", care este pozitia PNL in legatura cu temele de discutie propuse.
"In esenta, este vorba ca, din punctul de vedere al PNL, Basescu si-a pierdut calitatea morala si politica de moderator, rol la care l-ar fi indemnat Constitutia. Domnia sa a preferat sa fie un presedinte jucator si a fost principalul generator de tulburari si chiar de crize, vreme de doi ani de zile. Din punctul acesta de vedere, nu putem socoti ca presedintele este un interlocutor valabil care sa poata rezolva crize. Le poate genera si e chiar performant in aceasta privinta", a declarat Antonescu.
Vicepresedintele PNL a precizat ca presedintele liberal, premierul Calin Popescu-Tariceanu, nu a mers la Cotroceni pentru ca avea "o agenda incarcata". El a adaugat ca liberalii i-au transmis presedintelui ca problemele politice isi gasesc rezolvarea in spatiul parlamentar, nu la Palatul Cotroceni.
"In ceea ce priveste pozitia presedintelui, domnia sa nu ne-a spus practic nimic, nu ne-a propus nimic, nu a prezentat o viziune sau o solutie, ci a sustinut ca scopul este de a inventaria pozitiile partidelor politice", a mai spus vicepresedintele PNL.
De asemenea, el a sustinut ca au fost discutii si despre referendum. "I-am spus limpede ca este nepotrivita suprapunerea unei campanii pentru referendum cu una pentru alegeri. Domnul presedinte a tinut sa ne aduca aminte ca face ce vrea in aceasta privinta", a mentionat deputatul liberal.
"Ca o concluzie, nu am aflat ceva nou de la presedinte. Dificultatile politice isi pot gasi rezolvarea in Parlament, nu la Palatul Cotroceni. Romania nu are nevoie de un arbitru-jucator, nu are nevoie de interventia unui parinte atotstiutor. PNL considera ca are aceasta responsabilitate si va incerca sa se achite de guvernare. Nu suntem responsabili in fata lui Basescu, ci in fata electoratului si in fata lui vom da socoteala", a mai declarat Antonescu. El a adaugat ca "jocul politic din care traieste Basescu" nu mai prezinta interes pentru PNL.
"Singurul lucru de la care nu putem abdica este conditia de a ramane presedintele in cadrele constitutionale. PNL a aratat respect pentru Administratia Prezidentiala. In rest, ii uram sanatate, putere de munca si de joaca", a mai spus Crin Antonescu.
Dileme udemeriste

La consultarile de la Cotroceni au participat si liderii UDMR. Dupa intalnire, Markó Béla a declarat ca presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor Uniunii ca nu are solutie pentru iesirea din criza politica. "Am discutat cu domnul presedinte ca solutia se afla in mainile partidelor politice si domnul presedinte a recunoscut ca domnia sa nu are solutie pentru aceasta situatie."Liderul UDMR a spus ca i-a prezentat sefului statului propunerile Uniunii pentru deblocarea crizei, cum ar fi gasirea unei sustineri parlamentare pentru actualul Executiv sau pentru o alta formula guvernamentala sau organizarea de alegeri anticipate.
Potrivit lui Markó Béla, UDMR ar accepta si o alta formula guvernamentala, daca acest lucru ar fi spre binele tarii.Liderul UDMR a precizat ca presedintele Traian Basescu nu a propus o alta formula de guvernare.Markó Béla a fost intrebat de ziaristi unde se situeaza UDMR in razboiul dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.
"Eu am cabinetul in Palatul Victoria. Asistam la o confruntare intre PD si PNL, amandoua se afla inca in Palatul Victoria si numai una se afla si la Cotroceni. Aceasta ar fi diferenta, razboiul este destul de complicat", a opinat liderul UDMR. Markó Béla a evitat sa faca alte precizari, adaugand doar ca UDMR opteaza pentru republica parlamentara si pentru "un sistem parlamentar dezvoltat".