Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis luni o scrisoare presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Mircea Geoana si Roberta Anastase, privind solicitarea unei noi interventii in plenul reunit al acestor doua camere, in ziua de marti, 9 noiembrie 2010.
Seful statului vrea sa se adreseze din nou Parlamentului pe probleme de politica interna, cel mai probabil pentru a impulsiona Parlamentul sa adopte urgent prioritatile legislative ale guvernului: legea educatiei in foma ceruta de UDMR, reexaminarea legii pensiilor, legea salarizarii unitare a bugetarilor prin care salariile bugetarilor sa ramana taiate cu 25% si in 2011, legea bugetului de stat.
Ioan Chelaru, chestorul Senatului, a precizat ca acesta decizie se va lua marti la ora 10. Decizia a fost luata: presedintele Traian Basescu este asteptat sa se adreseze Parlamentului, marti, 9 noiembrie 2010, la ora 15.00, au decis birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Decizia a fost luata marti dimineata de Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, cu 11 voturi "pentru" si 8 voturi"impotriva".
" La solicitarea presedintelui, astazi (marti - n.r.), la ora 15.00, va avealoc sedinta comuna a Parlamentului, in care presedintele se va adresa plenului. Noi nu participam la aceasta sedinta, presedintele de mult nu mai e presedintele tuturor romanilor. Probabil vrea sa se adreseze din nou coalitiei pe care o patroneaza si grupurilor de presiune care sprijina aceasta coalitie", a declarat liderul deputattilor PSD, Mircea Dusa.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a propus, conform unor surse participante la sedinta, ca presedintele Basescu sa se adreseze plenului miercuri, la ora 13.00, dupa finalizarea sedintelor comisiilor permanente, sustinand ca propunerea este in "sens practic, fara alte conotatii".
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a avansat ziua de marti, de la ora 14.00.
Inainte de inceperea sedintei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului la intrarile in Palatul Parlamentului se aflau dispozitive ale Jandarmeriei.
Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, o scrisoare conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului in care mentioneaza ca doreste sa adreseze un mesaj Legislativului pe probleme de politica interna, solicitand ca o sedinta a plenului reunit sa fie stabilita cat mai rapid, chiar si marti.
Chestorul Senatului Ioan Chelaru mentiona ca scrisoarea presedintelui in acest sens a fost primita luni la pranz.
Chelaru a spus ca seful statului arata in scrisoare ca doreste sa adreseze Parlamentului un mesaj pe teme de politica interna si solicita ca o sedinta a plenului reunit sa aiba loc cat mai rapid, chiar si marti.
Opozitia a anuntat ca nu asista la discursul presedintelui Basescu, deoarece puntile de dialog s-au frant. Se pare ca presedintele Basescu doreste sad ea un semnala de unitate coalitiei PDL-UDMR-UNPR-Minoritati, divizata in urma deciziei Curtii Constitutionale care a decis ca asumarea raspunderii guvernului pe legea educatiei este neconstitutionala. La presiunea UDMR, Traian Basescu doreste sa forteze din nou limitele Constitutiei, asteptand motivarea CCR pentru a forta totusi asumerea raspunderii.
De asemenea, Traian Basescu doreste sa traseze un calendar de lucru al Parlamentului pentru adoptarea rapida a prioritatilor legislative ale guvernului: legea educatiei, reexaminarea legii pensiilor, legea salarizarii unitare si legea bugetului de stat. Toate aceste legi cuprind prevederi dure pentru majoritatea populatiei Romaniei: profesori, bugetari, pensionari.