Fostii chiriasi au scapat de interdictia de vanzare a imobilelor cumparate pe Legea nr. 112/1995, care ii obliga sa nu instraineze fostele case nationalizate pe care le-au achizitionat la preturi de nimic. Mai mult, actualii proprietari vor putea cumpara si terenurile aferente caselor pentru care pana acum plateau chirie la primarii.
Camera Deputatilor a adoptat marti un proiect legislativ care modifica Legea nr. 112/1995 si care le da proprietarilor de case nationalizate mana libera sa vanda la pretul pietei imobilele cumparate incepand din 1995 la preturi derizorii. Specialistii spun insa ca modificarea legii este tardiva, deoarece in cel mult sase-sapte luni oricum ar fi expirat perioada de interdictie la vanzare de zece ani. Unii proprietari nerabdatori au gasit insa mijloace de a evita prevederile legale de pana acum si si-au vandut imobilele catre diferite persoane. Cele mai uzitate metode au fost gajarea anumitor imprumuturi cu imobilul cumparat sau asa-numitele promisiuni de vanzare prin care vanzatorul instraina casa dupa expirarea celor zece ani, dar primea banii in momentul tranzactiei. La nivelul Craiovei, miza actualei legi modificate se ridica la cateva zeci de milioane de euro, viitorii si actualii proprietari putandu-se alege cu profituri uriase dupa vanzarea caselor. De exemplu, daca actualii chiriasi ar cumpara cele 387 de imobile nationalizate in care locuiesc, suma pe care acestia ar scoate-o din buzunar nu ar depasi doua- trei sute de milioane de lei vechi de fiecare, in functie de dimensiunea casei. La vanzare insa, acestia ar putea obtine cateva miliarde de lei, data fiind explozia preturilor pe piata imobiliara din Craiova din ultimii ani.
Mai scump terenul decat casa
Ultimele contracte de vanzare-cumparare incheiate de Serviciul Investitii din cadrul Consiliului Judetean Dolj confirma aceasta situatie. "In ultima perioada, chiriasii din casele nationalizate au cumparat pe baza Legii nr. 112/1995 trei case, cu suprafete cuprinse intre 86 si 136 mp. Preturile au variat intre 160 de milioane de lei si 395 de milioane de lei, in functie de indicele de actualizare comunicat de Institutul de Statistica", a declarat directorul serviciului, Gheorghe Voicu. Acesta a spus ca au fost si cazuri in care contractele de vanzare au fost anulate, deoarece fostii proprietari si-au redobandit casele in instanta. "In peste zece cazuri contractele au fost anulate, iar casele s-au intors la fostii proprietari. In prezent, sunt cereri de cumparare suspendate din cauza proceselor aflate pe rol la diferite instante. Asta s-a intamplat si inainte, si dupa aparitia Legii nr. 10/2001 de retrocedare a proprietatilor confiscate de regimul comunist", a precizat Voicu.
Pentru actualii proprietari de case nationalizate, legea aduce si alte avantaje in afara posibilitatii de a vinde imobilele cand le pofteste inima. Daca pana acum plateau chirie la Primaria Craiova pentru terenul din jurul casei, modificarea legislativa da liber si la vanzarea acestuia. "Cred ca se va face inainte de vanzare o expertiza. Exista deja o lege care stabileste ca acela care o plateste este beneficiarul. Pretul nu cred ca este mai mare de un milion, doua. S-ar putea insa ca, in urma expertizei, pretul terenului sa fie mai mare decat cel la care a fost cumparata casa", a avertizat seful Serviciului investitii din cadrul CJ Dolj.
Vanzari la limita legalitatii
Surse din piata spun ca aproximativ 40% din casele din Craiova cumparate pana in prezent pe baza Legii nr. 112/1995 au fost deja vandute chiar daca legea interzicea acest lucru inainte de expirarea celor zece ani. In total, in bazele de date ale Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ figureaza 847 de case nationalizate, dintre care 460 au fost castigate in instanta de fostii proprietari, iar 387 sunt locuite de chiriasii care nu au bani sa le cumpere sau fac obiectul dosarelor de la instanta.