Extrema dreapta ungara si-a facut o intrare surprinzatoare in Parlamentul European, cu aproape 15% dintre voturi, diminuand bucuria victoriei pentru Fidesz, partidul de opozitie de dreapta al fostului premier Viktor Orban, relateaza AFP. Chiar daca Fidesz a obtinut, cu 56,37% dintre voturi si 14 locuri, "cel mai bun rezultat al sau din toate timpurile la alegerile europene", dupa cum a spus Orban, toate privirile sunt pe extrema dreapta, care a obtinut 14,77%, fata de 5-7% in sondaje.
Socialistii din guvernul minoritar aflat la putere la Budapesta nu au strans decat 17,37% dintre voturi si numai patru locuri in PE, in timp ce aliatii liberali pierd cele doua locuri din 2004, neobtinand decat 2,17% dintre voturi.
"Invingatorul este Jobbik, creat in urma cu sapte ani ca o asociatie a tinerilor si care acum depaseste Partidul Socialist la putere, in mai multe departamente", a spus analistul Attila Gyulai, director adjunct al Institutului Political Capital. "Victoria Jobbik este si infrangerea Fidesz, care avea ca unul dintre obiective dominarea Jobbik, ceea ce nu a mers", a adaugat el.
Sustinut de aripa militara Garda Maghiara, Jobbik, cu sloganul "Ungaria pentru unguri!", a facut din lupta "impotriva infractionalitatii rome" calul sau de bataie, alaturi de promovarea valorilor crestine. El denunta, de asemenea, multinationalele si bancile, spunand ca ele faciliteaza "cumpararea pamanturilor noastre de catre straini".

Jobbik, a doua forta politica maghiara

In regiunile sarace din nord-est, unde se concentreaza populatia roma, Jobbik a devenit a doua forta a tarii, devansand socialistii in sase departamente din 19. In aceasta regiune, Garda Maghiara a organizat zeci de defilari in uniforme negre similare celor ale fostului partid nazist ungar. Membrii ei nu sunt inarmati, dar spun ca vor sa intimideze "criminalii".
Potrivit lui Kern, analist la Institutul Szazadveg, "Jobbik va fi cu siguranta in parlamentul ungar la viitoarele alegeri legislative" din 2010 si marea intrebare pentru Fidesz va fi "cum se va pozitiona fata de acest partid", al carui presedinte a fost calificat de Orban, acum cativa ani, drept "un tanar brav, cu fibra nationala".
Pozitia ambigua a Fidesz fata de acest tanar partid a constituit forta lui, spune analista Kornelia Magyar. "In mintea multora, Fidesz si Jobbik fac parte din aceeasi tabara, iar acest rezultat ofera o sansa istorica pentru Fidesz de a se repozitiona spre centru si de a se distanta clar de Jobbik", a spus ea.
In afara de Fidesz, toate celelalte partide ungare au deplans avantul Jobbik, calificand rezultatul drept "tragic".