Institutul pentru Politici Publice critica Executivul pentru "limitarea dreptului fundamental de vot" a romanilor care nu se afla in localitatea de domiciliu la data alegerilor si solicita introducerea, pe buletinele de vot, a optiunii "niciun candidat" pentru cetatenii nemultumiti de oferta electorala. "Institutul pentru Politici Publice considera ca Guvernul Romaniei si partidul de guvernamant sunt responsabile pentru neasigurarea conditiilor optime de participare la vot si de exprimare a optiunii libere a cetatenilor Romaniei, in alegerile parlamentare 2008", se arata intr-un comunicat. IPP critica Guvernul pentru "limitarea dreptului fundamental de vot" pentru romanii care nu se afla in localitatea de domiciliu la data alegerilor, inclusiv cetatenii aflati in afara tarii - turisti, studenti etc. IPP sustine ca Executivul trebuie sa isi asume public incapacitatea de a organiza un sistem de vot prin corespondenta pentru aceste categorii, in conditiile in care cel putin 10% din cetatenii cu drept de vot vor fi privati de dreptul lor. De asemenea, IPP critica Guvernul pentru ca ii ignora pe romanii care isi anuleaza cu buna-stiinta votul, in semn de protest fata de calitatea candidatilor. IPP reia in acest context o propunere mai veche, si anume introducerea, in buletinele de vot, a optiunii "niciun candidat" pentru romanii care nu sunt multumiti de oferta electorala. IPP sustine ca masura nu implica resurse financiare suplimentare si reprezinta "un gest de curaj politic, fiind un indicator al actualului suport electoral al partidelor".
Prefectul Capitalei, Ion Ţincu, preciza, la 23 octombrie, ca cetatenii care vor fi in strainatate in ziua alegerilor, 30 noiembrie, nu vor putea vota, pentru ca alegerile uninominale presupun ca oamenii sa aleaga parlamentarii in circumscriptiile in care domiciliaza.
Pana acum, cetatenii plecati din tara puteau vota la ambasade sau in alte locatii amenajate din tarile in care se aflau in ziua alegerilor. La alegerile programate pe 30 noiembrie vor putea vota in strainatate doar cetatenii romani aflati cu alte acte legale in tarile respective. Acestia pot vota doi senatori si patru deputati, ca reprezentati ai romanilor din diaspora.