Fostul presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului si deputat in Parlamentul Romaniei, Vasile Ioan Savu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care au stabilit ca a folosit in interes propriu banii minerilor. Practic, procurorii DNA au stabilit ca fostul presedinte al LSMVJ si al Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania, in perioada 2002-2003, "si-a folosit influenta si autoritatea pe care o avea fata de membrii organelor de conducere colectiva a celor doua structuri sindicale, pentru a-i determina sa aprobe alocarea unor sume de bani din fondurile LSMVJ si CSMR, sume necuvenite, insusite ulterior de inculpat". In plus, Savu a fost trimis in judecata si pentru "fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, sau abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma continuata".
Prejudiciul cauzat prin aceste fapte este de 969.769.683 de lei, iar pentru a oferi o aparenta de legalitate acestor fapte, inculpatul a falsificat acte ale celor doua organizatii sindicale, cum ar fi dispozitii de plata, ordine de deplasare sau referate pentru decontarea avansului. In rechizitoriul intocmit de DNA se arata ca, in perioada 19 - 28 ianuarie 2003, inculpatul a fost invitat de Compania Nationala a Huilei Petrosani sa participe la o manifestare cu caracter economic, in SUA, la Las Vegas. Toate cheltuielile de deplasare, insumand 328.623.160 de lei vechi, erau asigurate de CNH. In calitatea sa de presedinte, Savu a impus colegilor din consiliul de coordonare al LSMVJ sa ii aloce o suma suplimentara de 101.400.100 de lei, reprezentand diurna in valoare de 200 USD/zi, in conditiile in care i se asigurasera deja cheltuielile de deplasare si jumatate din cheltuielile neprevazute. De mentionat ca diurna unui ministru de rang I era de 66 USD/zi. Banii respectivi au fost decontati de inculpat in baza unor documente pretins justificative, nelegale, care reflectau efectuarea unor cheltuieli strict personale, cum ar fi bilete de intrare la muzee, la cazino si bonuri fiscale de la diverse magazine din Las Vegas, New York sau Zurich.
In acest fel, Vasile Ioan Savu a cheltuit din banii minerilor suma de 278.875.932 de lei, bani ce proveneau din fondurile CNH Petrosani, respectiv 54.144.045 de lei din fondurile LSMVJ in cursul participarii la o manifestare in Africa de Sud. Lista cu demersurile prin care Savu obtinea bani de la cei pe care spunea ca ii reprezinta este lunga, iar procurorii DNA i-au trimis dosarul spre solutionare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. Mai mult, procurorii vor face verificari si in ceea ce priveste perioada 2000-2002, dar si pentru savarsirea infractiunii de inselaciune si fals in declaratii, in calitatea de deputat, pentru ca se presupune ca ar fi provocat un prejudiciu de 16 milioane de lei.