AmosNews informeaza: Cristian Preda crede ca Basescu ar trebui sa ceara reexaminarea legii lustratiei

Eurodeputatul PDL Cristian Preda este de parere ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa retrimita Legea lustratiei la Parlament, intrucat in forma ei actuala nu tine cont de nuante, si se intreaba daca dreptatea fara discernamant e utila comunitatii noastre politice.
"Senzatia de improvizatie lasata de depunerea unor amendamente in ultima clipa nu a putut fi stearsa de satisfactia celor care - azi, destul de putini la numar - constata ca, la 22 de ani si 2 luni dupa 1989, Romania se doteaza cu un instrument de lupta impotriva comunismului. Adoptarea legii nu a eliminat una dintre suspiciunile nascute chiar in clipa in care s-a vorbit prima data despre acest subiect. Intr-adevar, din 1990 incoace, a existat banuiala ca lustratia nu e act de dreptate, ci pretext pentru ostracizare, in sensul vechi al termenului, adica pretext pentru eliminarea din competitia politica a unor persoane care dispun la un moment dat de popularitate. In categoria lustrabililor au fost asezati si fostul nomenclaturist Ion Iliescu (ales in 1990 cu 85% din voturi), si fostul capitan de nava Traian Basescu (in varianta penelista, de acum cativa ani, a legii, formulata dupa esecul suspendarii) si fostul procuror Monica Macovei (in legea votata in 2012). Antipatiile personale si dorinta de razbunare au fost, de buna seama, nelipsite. Asa e natura umana", scrie Preda pe blog.
El se arata nemultumit ca "desi dezbaterea e veche, nuantele au lipsit mereu" si ca nu s-a stabilit, de fapt, ce inseamna responsabilitate in sanul regimului comunist si, pe aceasta baza, cine a fost cu adevarat vinovat si in ce fel. "In aceasta atmosfera tulbure, atacurile la persoana au luat locul unei evaluari chibzuite, care sa deosebeasca intre culpa politica si cea morala, ca si, in interiorul acestor categorii, intre diverse pedepse in functie de diverse vinovatii. (...) Varianta votata nu face nici ea distinctia intre culpa unui fost ministru comunist, cea a unui director de editura din vremea lui Ceausescu si vinovatiile pe care ar trebui sa le asume diverse categorii de procurori care au lucrat in comunism. Toti ar urma sa fie tratati la fel in urmatorii 5 ani", crede eurodeputatul.