Europarlamentarul PD-L Cristian Preda propune mentinerea sistemului parlamentar bicameral si a regimului semiprezidential, dar in care rolul presedintelui sa fie mult mai clar definit.
In opina sa, presedintele ar trebui sa detina dreptul sa dizolve cele doua Camere ale legislativului, indiferent de momentul in care intervina o criza politica, iar Parlamentul trebuie pastrat in regim bicameral, dar cu o structura de reprezentare a intereselor locale.
Europarlamentarul a declarat, vineri, la o dezbatere pe tema revizuirii Constitutiei, ca rezultatele referendumului de anul trecut nu ar trebui sa conduca automat la trecerea catre un Parlament unicameral, intrucat va ramane nerezolvata problema reprezentarii unor interese colective.
Preda a sustinut ca reforma politica si cea constitutionala trebuie corelate cu reamenajarea teritoriului si o filosofie a reprezentarii. Pentru a rezolva problema reprezentarii, europarlamentarul propune pastrarea Senatului, ca o structura a intereselor colective, cu maximum 40 de alesi ai judetelor sau regiunilor. De asemenea, Preda opteaza pentru Camera Deputatilor cu un numar de 250 de reprezentanti.