Europarlamentarii romani se claseaza, conform unui studiu VoteWatch.eu, in topul celor mai loiali reprezentanti ai tarii lor in PE si ai grupurilor politice de care apartin, cu o coeziune nationala de peste 69%, in timp ce, din punct de vedere al prezentei la lucrari, Romania este pe penultimul loc.

Portalul VoteWatch.eu este, potrivit informatiilor de pe propria pagina electronica, un instrument independent pentru monitorizarea politicilor europene, oferind informatii detaliate despre activitatile deputatilor europeni din actuala legislatura atat din punct de vedere al voturilor, cat si al activitatilor oficiale - de la lucrari in comisii la rapoarte parlamentare. Site-ul este actualizat permanent, in functie de voturile din sesiunile plenare ale Parlamentului European.
Datele provin din evidentele oficiale ale Parlamentului European, iar metodele de clasificare si de calcul statistic au fost dezvoltate de profesori de la London School of Economic and Political Science si de la Universitatea Libera din Bruxelles. Acest nou instrument de clasificare a activitatii europarlamentarilor este lansat in plina campanie electorala pentru PE, alegerile urmand sa aiba loc in toate tarile europene in perioada 4-7 iunie.

Doar Italia ne intrece
la absente

In clasamentul europarlamentarilor cu cele mai multe prezente la activitatile din plenul legislativului european, un singur roman se regaseste printre primii 10, si anume Iosif Matula (PD-L), care are o prezenta de 100%. In clasamentul eurodeputatilor romani, Matula este urmat de Flaviu Catalin Rus (PPE-DE), cu o prezenta de 98,25%, si pe locul 3, de Calin Chirita (PPE-DE), cu 96,43%. Intre primii zece mai sunt Adrian Severin (PSE), pe locul noua, cu 91,50%, si democrat-liberala Maria Petre, cu 90,85%.
Theodor Stolojan este pe locul 17, fiind prezent numai in 87,50% dintre sesiunile plenare, Daniel Daianu (ALDE) este pe locul 19, cu 86,46%, pe locul 20, Adina Valean (ALDE), cu 86,27%, iar pe 22, Renate Weber (ALDE), cu 84,38%. Pe ultimele trei locuri sunt clasati Ramona Manescu (ALDE), care a fost prezenta la 69,79% dintre sesiuni, Rares Niculescu (PPE-DE), cu 64,58% si, in cele din urma, Rovana Plumb, cu 57,52%.
In ansamblu, Romania se afla pe penultimul loc, la nivel de PE, cu o prezenta medie de 78,46%, numai Italia avand un scor mai prost, de 71,93%.

Romanii sunt uniti la vot

Studiul analizeaza si voturile europarlamentarilor din punct de vedere al loialitatii fata de tara din care provin si fata de grupul politic de care apartin.
La nivelul celor peste 700 de europarlamentari din actualul legislativ european, exista doi romani care s-au clasat printre primii zece cei mai loiali deputati fata de statul din care provin, voturile lor nefiind motivate ideologic, ci mai mult pe criterii nationale. Democrat-liberalul Iosif Matula (Partidul Popular European si al Democratilor Europeni - PPE-DE) a votat in 96,91% dintre cazuri in concordanta cu majoritatea eurodeputatilor romani, clasandu-se pe locul cinci la nivel de PE si pe locul intai la nivel national. Democrat-liberalul Adrian Manole (PPE-DE) se claseaza la nivelul PE pe locul opt, cu 96,54%, si pe locul doi, fata de ceilalti deputati romani.
Daca se iau in calcul doar europarlamentarii romani, pe locul sase din acest punct de vedere este Sebastian Bodu (PPE-DE), cu un scor de 94,83%, Theodor Stolojan (PPE-DE) este pe locul noua, cu 94,16%, Adina Valean (Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni - ALDE) este clasata pe locul 19, cu 83,77%, urmata, pe 20, de Renate Weber (ALDE), cu 83,58%, si pe 21 de Daniel Daianu (ALDE), cu 83,47%. Ultimele trei locuri sunt ocupate de Alin Antochi (Partidul Socialistilor Europeni - PSE), pe pozitia 31, cu 74,38%, Vasilica Viorica Dancila (PSE), cu 71,14%, si, ultimul, Laszlo Tokes (Grupul Verzilor), cu 66,65%.
Per total, la nivelul grupului europarlamentar al Romaniei, potrivit studiului citat, se inregistreaza un scor de coeziune de 69,45%, ceea ce reprezinta masura in care membrii delegatiei romane de europarlamentari voteaza unitar, indiferent de apartenenta politica.