DeCeNews - Corina Cretu, despre situatia de la Kiev: "UE nu e vinovata. Instabilitatea va continua". Ce se va intampla cu Ucraina pe viitor

Corina Cretu, europarlamenta PSD, a vorbit intr-un interviu acordat DC News despre situatia din Ucraina si implicarea Uniunii Europene in rezolvarea crizei de la Kiev.
• Negocierile dintre Uniunea Europeana si Ucraina au esuat inainte de Vilnius, iar acest esec a reprezentat factorul declansator al violentelor. Cum a actionat Bruxellesul pentru a remedia aceste probleme?
• Multe voci in ultima perioada acuza Uniunea Europeana pentru ceea ce se intampla azi la Kiev. Cred ca este nedrept sa facem din Uniunea Europeana un tap ispasitor pentru felul in care unii de la Kiev si din alte capitale au inteles sa complice criza si sa-si promoveze interesele particulare in Ucraina. Nu de ieri, de azi, Bruxellesul are o politica dedicata tarilor din fosta URSS. Unele au aderat la UE, altele au diverse acorduri cu Uniunea, politice, economice sau legate de libera circulatie a persoanelor. Este o politica similara celei fata de tarile din Balcanii de Vest. Si pana acum, aceasta politica a functionat ca un stabilizator al zonelor carora li se adreseaza. Nimic nu indica faptul ca acum ea va declansa o furtuna la Kiev.
Bruxellesul a inteles dorinta Kievului de a negocia suplimentar unele prevederi ale Acordului de Asociere. Sigur, ar fi fost dorit ca acest proces de negociere sa se finalizeze la Vilnius, ca in cazul Republicii Moldova. Dar nu era o nenorocire o intarziere de cateva luni. Mai ales ca au aparut si adevaratele motive ale intarzierii: gravele probleme economice din Ucraina. Nimeni nu a spus ca Acordul nu are si costuri economice, pentru ambele parti. Ma tem ca este abuziva afirmatia ca 'esecul' negocierilor are drept origine cererea expresa de eliberare a Iuliei Timosenko. Nu, este vorba despre aspecte economice. Si cred ca, daca exista buna-credinta din partea tuturor, lucrurile se puteau rezolva simplu.
Ca acest 'esec' a fost un pretext pentru opozitia de la Kiev de a face presiuni, inclusiv in strada, pentru a-i obtine demisia presedintelui Ianukovici si pentru a determina Parlamentul sa revina la Constitutia din 2004, este o realitate. Trebuie sa ne punem foarte serios problema adevaratei naturi a nemultumirilor din Ucraina. Ea este una eminamente sociala, iar politicianismul tuturor fortelor politice aflate acum in conflict a contribuit din plin la cresterea nemultumirii si a violentei sociale. UE a atras atentia, nu o data, tuturor partidelor ucrainene, in legatura cu pericolul confruntarii oarbe, lipsei de reforme economice si sociale, degradarii climatului politic si democratic.
• Dupa mai multe zile de violente, soldate cu numeroase victime, spiritele s-au calmat, iar incidentele au scazut in frecventa si intensitate. Cum s-a ajuns aici, in conditiile in care Ucraina parea in pragul unui razboi civil?
• UE si-a adus contributia la obtinerea unui acord de incetare a violentelor de la Kiev. Important este faptul ca s-a pus capat varsarilor de sange. Eu cred ca, atunci cand analizam prestatia diplomatiei europene, trebuie sa nu uitam ca la negocieri Uniunea nu a fost singura. Parti ale procesului de negociere au fost si SUA si Federatia Rusa. Solutia la care s-a ajuns este una consensuala. Poate pentru unii este un consens nemultumitor, dar atunci toti sunt de criticat, nu doar Uniunea Europeana. Ca diplomatia europeana are slabiciuni, fiind in plin proces de structurare si definire, e una. Dar in cazul de fata, ea a fost prezenta, extrem de activa si eficienta.
• Vor reusi oficialii de la Kiev sa instaureze si sa mentina pacea in tara, odata cu semnalele pozitive din ultimele zile?
• Revine partilor semnatare a acordului de vineri, de la Kiev, sa-l puna in aplicare. Ma tem ca nu va fi respectat. Strada e radicalizata, vrea mai mult. Diviziunile intre diferitele regiuni istorice ale Ucrainei devin ireconciliabile. Iar rusofobia unor parti ale opozitiei face ca estul Ucrainei sa vorbeasca deschis despre secesiune. Ma tem ca adevaratele probleme in Ucraina abia incep. Si cu ele si adevaratele probleme ale Uniunii Europene.
• Ce se va intampla cu Ucraina dupa toate aceste evenimente? Se va reorienta catre UE, sau Rusia va avea castig de cauza si va impiedica aceasta miscare?
• UE a facut o oferta Ucrainei. O oferta care s-a dovedit benefica pentru alte tari din fosta URSS, pentru cele din Balcanii de Vest si, sa nu uitam, pentru tarile din fostul lagar socialist. Sper ca Ucraina va ramane unita, ca nu vor urma alte violente, ca puterea care se va constitui dupa alegerile din primavara va continua politica de apropiere fata de UE, democratizarea si stabilizarea tarii. In aceasta ecuatie sunt doua parti. UE a facut niste optiuni si si-a asumat niste responsabilitati. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si Kievul.
Un ultim cuvant si despre Rusia. Nu putem ignora istoria. Nu putem ignora geografia, demografia. Rusia are interese in zona. Cred ca cel mai potrivit mod de a si le promova este un comportament responsabil, in consens cu Uniunea Europeana si SUA. Ucraina nu trebuie sa fie o prada pentru nimeni, nici din interiorul ei, nici din exteriorul ei.