Senatorul ADRIAN TUTUIANU a sustinut o declaratie politica intitulata : Prioritatile romanilor si prioritatile PD-L.
Am avut parte, in duminica ce-a trecut, de un nou episod de bascalie politica, marca inregistrata PD-L. Stapanii acestei tari si-au dat intalnire pe inserat ca sa discute probleme esentiale, de viata si de moarte. Stiute de toata lumea, plimbate din televiziune in televiziune, altminteri chestiuni secrete: comasarea alegerilor, impartirea Romaniei in 8, 12, 14 sau 16, oricum, numai "sa dea bine", sistemul electoral, modificarea Constitutiei - adica orice in afara de lucruri serioase, orice in afara problemelor de pe agenda reala a cetateanului. A cetateanului obisnuit, nu a cetatenilor Basescu, Boc, Udrea, Falca sau Florin Popescu. Repet, chestiuni de viata si de moarte, dar nu pentru Romania, ci pentru ingustul la minte si larg la interese Partid Democrat Liberal.
Ca o fotografie trista a Romaniei pe care au creat-o aceste personaje, chiar in orele cand creierele portocalii se dadeau de ceasul mortii cum sa faca sa produca 1 milion de voturi din strainatate, un sondaj de opinie arata cum peste 70% dintre tinerii romani sunt de parere ca nu au nici o sansa in Romania actuala si prefera sa plece peste hotare. De fapt, daca e cineva sceptic cu privire la sondaje, faceti un exercitiu practic: iesiti pe strada, alegeti 10 persoane si intrebati-le care le sunt problemele, ingrijorarile. Și spuneti-mi apoi daca in vreunul din raspunsuri apar bazaconiile dezbatute de liderii PD-L duminica.
Asta ca sa realizati ce prapastie imensa a creat acest partid si liderii lui indesati cu cinism si tupeu intre interesele nationale si interesele clientelei in care se scalda.
• Ce era mai responsabil pentru principalul partid din arcul guvernamental: sa se tocmeasca pe impartirea tarii in functie de interesele sale electorale sau sa discute la modul cel mai serios despre situatia economica a Romaniei in contextul ultimelor avertismente? Și ma refer aici la faptul ca Fondul Monetar International a redus prognozele de crestere economica a Romaniei pe anul viitor de la 3,5 la 2%, iar JP Morgan a redus estimarile la 0,8 procente din PIB.
• Ce era mai responsabil pentru PD-L sa faca: sa caute solutii dincolo de limitele constitutionale pentru comasarea alegerilor in sensul sporirii sanselor electorale din 2012 sau sa discute despre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale? Va reamintesc ca ambele proiecte ar fi trebuit de mult depuse la Parlament si undeva pe la sfarsitul lunii octombrie - adoptate. Ce facem, repetam situatia de anul trecut sau de acum doi ani, cand trecuse februarie si noi nu aveam o lege a bugetului adoptata?
• Ce era mai responsabil pentru un partid intreg la minte: sa se dea in cap si peste cap ca sa gaseasca variante de corupere electorala in 2012 sau sa puna pe masa dezbaterii problema secetei si consecintele fenomenului asupra agriculturii, pe de o parte, si pentru ceea ce inseamna productia de energie electrica, pe de alta parte?
• Ce era mai responsabil pentru un partid aflat la putere: sa-i faca pe plac stapanului de la Cotroceni tratand prioritar modificarea Constitutiei sau sa aiba o dezbatere serioasa pe tema neaderarii la spatiul Schengen, cu consecinte pe termen mai lung in perspectiva aderarii la moneda europeana? Stiu ca domnul Igas are impresia ca Opozitia e vinovata pentru ca nu si-a facut dumnealui treaba, la fel cum stiu ca domnul Baconschi asteapta felicitari in urma acestui esec. Dincolo insa de aceste personaje caricaturale, nu era necesara o discutie sincera pe subiect?
Si pot continua cu temele de maxima actualitate - eliminarea subventiilor, pretul la gigacalorie, intrarea in vigoare a noului Cod Civil, dar tare mi-e teama ca vorbesc la pereti. Cu niste cinici nu poti vorbi de morala. Unor iresponsabili nu le poti vorbi de responsabilitate. Cu zurbagiii nu poti purta un dialog normal.
Ce-au facut liderii PD-L duminica seara se cheama oricum numai dezbatere serioasa nu. Inca un episod jenant dintr-un serial jenant. A fost mai degraba un exercitiu de terapie in grup, un fel de "hai sa ne facem ca facem". Ceea ce, sa recunoastem, reprezinta esenta filosofiei de guvernare a acestei Puteri habarniste.