Inpolitics publica articolul "Problema nr. 1 a lui Traian: va repeta PD-L dezastrul din 2000?", pe care il puteti citi in continuare.
'Situatia actuala a PD-L incepe sa semene izbitor cu cea din ultima parte a guvernarii CDR, iar Traian Basescu constientizeaza tot mai mult ca repetarea acelorasi erori va conduce la aceleasi rezultate, adica un dezastru politic. Poate de aceea, in ultima vreme, presedintele se implica tot mai mult in viata PD-L si a guvernului, punand la cale manevrele de "corijare". Desigur, daca va reusi sa isi impuna punctul de vedere.
Pentru a intelege riscurile cu care se confrunta PD-L in acest moment trebuie sa ne amintim, pe scurt, lectiile trectului.
In 1996, PD a intrat la guvernare alaturi de CDR, dar a ajuns rapid in conflict cu premierul de atunci, Victor Ciorbea, si cu partidul care l-a sustinut, PNTCD. Demisia lui Traian Basescu din fruntea Tansporturilor a dat nastere unei crize care s-a soldat, in ianuarie 1998, cu demisia tuturor ministrilor PD, iar cateva luni mai tirziu, in martie, cu demisia premierului si inlocuirea sa cu Radu Vasile. PD revine in guvern, dar o face cu exact aceiasi ministri, o eroare de imagine care nu face deloc bine partidului.
In acelasi an, vine un prim semnal: la alegerile anticipate pentru primaria generala, candidatul democrat Alexandru Sassu ia un umilitor 3%. Un an mai tarziu, Radu Vasile lasa locul lui Mugur Isarescu, dupa o noua grava criza politica, dar PD intra in proaspatul guvern, din nou, cu aceiasi oameni, la care se adauga Petre Roman, care renunta la sefia Senatului.
A doua mare problema a PD este ca ministrii cei de neclintit sunt, in acelasi timp, si detinatorii functiilor din Consiliul Politic al partidului, ceea ce genereaza o uzura si mai profunda a partidului.
Coroborat cu rezultatul nefast al guvernarii CDR, gafele democrate conduc la un rezultat jalnic in alegerile din 2000: 3% pentru candidatul prezidential Petre Roman si 7% pentru PD. Numai victoria lui Traian Basescu la primaria generala a mai oferit partidului un balon de oxigen, al doilea fiind spectaculoasa gaselnita din 2004, alianta cu PNL sub palaria A.D.A.
Acum, PD-L se afla in aceeasi situatie din mandatul dezastrului: desi cu un scor mult mai bun luat in alegeri, acum doi ani, partidul se incapataneaza sa propuna mereu si mereu aceiasi oameni in guvern - Boc, Blaga, Berceanu, Videanu, Udrea etc - desi a trecut prin experienta a doua aliante esuate la guvernare, cu PNL si PSD, si chiar printr-o motiune de cenzura care a daramat guvernul Boc, in 2009.
Locul crizei economico-sociale provocate de guvernarea CDR e luat acum de impactul crizei mondiale, iar principalele posturi din partid sunt ocupate tot de inamovibilii ministri-baroni.
Traian Basescu este inconstient si nu vede ca mentinerea acestei stari de fapt va duce, inevitabil, la repetarea situatiei din 2000, adica un dezastru la viitoarele alegeri, mai ales ca actuala criza a prabusit peste noapte partidul in sondaje cu peste 15%.
Concluzia este ca presedintele nu va face tot posibilul pentru a rade figurile obosite atat din guvern, cat si din partid, prin schimbarea premierului si, implicit, a guvernului, ori prin remaniere, ca si printr-un congres la care sa impuna o noua galerie de figuri politice in prima linie.
Marea drama este ca Basescu nu va gasi forta si argumentele necesare unei schimbari inainte de producerea unui esec electoral de proportii. Pana acum pedelistii aveau traditia de a nu se destepta decat atunci cand raul a fost produs. Deocamdata, amanarea congresului pentru anul viitor pare o victorie a vechii garzi din partid, care capata un nou ragaz pentru a-si intari si apropia pozitiile, pe masura ce derularea ultimului mandat al lui Basescu ii slabeste acestuia puterile.
Dincolo de asta, poate ca cea mai delicata problema pentru PD este ca, in ultimii ani, nu a reusit sa produca niciun nou Basescu, iar cel vechi deja da semne ca si-a atins si epuizat maxim de potential.'