Fostul raportor european pentru tara noastra, baroneasa Emma Nicholson, a atentionat senatorii si deputatii romani ca prioritara in acest moment nu trebuie sa fie reforma sistemului parlamentar, ci integrarea in UE.
„Reforma parlamentara nu este una dintre solicitarile Parlamentului European pentru integrarea europeana a Romaniei. Daca ar fi fost o cerinta a UE, am fi anuntat-o“, a declarat ieri Emma Nicholson, cu ocazia intalnirii avute la Bucuresti cu presedintii comisiilor parlamentare de politica externa si cei ai drepturilor omului.
Baroneasa a precizat ca sustine reforma politica, deoarece „Parlamentul nu are destula autoritate“, dar a adaugat ca Legislativul unicameral este doar o „provocare“, iar Romania ar trebui sa se orienteze spre prioritatea integrarii in structurile europene.
„Sustinem reforma, dar n-o recomandam acum. Sfatul meu este s-o faceti mai tarziu, sa va concentrati numai pe integrare acum“, a declarat Nicholson.
Oficialul european recomanda Romaniei sa nu piarda prea mult timp cu reformarea Parlamentului, deoarece aceasta problema poate consuma energiile care ar trebui indreptate catre alte provocari fundamentale cu care se confrunta autoritatile de la Bucuresti in prezent.
De altfel, baroneasa a precizat care sunt problemele spre care trebuie sa se orienteze Romania. „Sunt sigura ca Romania a facut progrese serioase in domeniul combaterii coruptiei, dar sunt la fel de sigura ca mai este inca pe atat de facut, daca nu chiar mai mult“, a aratat Emma Nicholson.

Avertizari dure

Baroneasa Emma Nicholson a tinut sa atentioneze ca s-ar putea ca nu toate statele membre UE sa recunoasca Romania ca membru cu drepturi depline dupa aderarea tarii noastre in structurile europene. „Foarte putine state membre va vor recunoaste ca membri cu drepturi depline“, a apreciat Nicholson, adaugand ca Romania va deveni granita de est a UE, iar mii de oameni vor dori sa intre in spatiul Schengen prin tara noastra. In cadrul discutiilor, presedintele comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana, a formulat critici la adresa actualei Puteri. Intrebat de baroneasa Emma Nicholson care sunt motivele pentru care sustine ideea unicameralismului, Geoana a explicat ca nu exista o delimitare clara intre puterile statului: „presedintele nu are nici un fel de raspundere“, iar „primul-ministru e un fel de director general“, in timp ce „Parlamentul n-a initiat nici un proiect de lege mai serios in 15 ani“.
Geoana a criticat si reformele economice si a precizat ca Romania mai are o cale lunga de strabatut in privinta tratarii minoritatilor nationale, iar politica privind infrastructura nu e valabila. El a adaugat ca „ne confruntam cu probleme in ceea ce priveste managementul si securizarea frontierelor“.