Cotidianul.ro: Cine este emisarul SUA la Bucuresti

Ce mi-e Kosovo, ce mi-e Romania?

Philip Gordon, asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, vine in Romania ingrijorat de "slabirea institutiilor democratice", la o luna dupa ce a sprijinit decizia Curtii Constitutionale din Kosovo de a preungi mandatul presedintelui de la 9 luni la 5 ani.
"Philip Gordon asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, "va sosi in Romania unde se va intalni cu membri importanti ai administratiei pentru a discuta despre preocuparile pe care Statele Unite le impartasesc cu privire la recentele actiuni ale guvernului care ameninta sistemul democratic si slabesc institutiile independente. Gordon se va intalni de asemenea cu membri ai societatii civile si ai comunitatii de afaceri pentru a discuta despre cum activitatea lor joaca rolul de a intari valorile democratice si principiile care unesc comunitatea transatlantica", se arata intr-un comunicat de presa al Departamentului de Stat al SUA.
Intr-un anunt de presa al Administratiei prezidentiale de la Bucuresti se arata ca pe 13 august, presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, il va primi pe domnul Philip Gordon, Asistent pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Hillary Clinton.
Afacerile balcanice ale SUA
Cu o luna in urma, pe 10 iulie, acelasi emisar al Washingtonului se afla in Kosovo pentru a le declara noilor lideri de la Belgrad ca "SUA sprijina independenta si suveranitatea Kosovo", dar si pentru a transmite clasei politice kosovare ca trebuie sa respecte o decizie a Curtii Constitutionale care prelungeste mandatul presedintei Kosovo de la 9 luni la 5 ani. "Vreau sa spun ca am urmarit deliberarile Curtii Constitutionale din ultimele saptamani. Sunt lucruri de mare interes si singurul meu comentariu este cel pe care presedintele l-a facut si il face, si anume ca deciziile Curtii trebuie respectate. Stiu ca presedintele Kosovo impartaseste angajamentul de a aplica principiile statului de drept si constitutia si ca doreste sa vada ca sunt respectate si acest presedinte, cred ca vorbesc aici in numele presedintelui SUA si al secretarului de Stat, acest presedinte a oferit o imagine pozitiva a acestei tari in ultimele 15 luni, la nivel international, in regiune si in termeni de politica interna si vom continua sa lucram cu ea in restul mandatului sau", a spus Philip Gordon la Pristina, capitala statului independent unilateral proclamat Kosovo.
Practic, Phipilp Gordon s-a deplasat la Pristina la doar trei zile dupa ce Curtea Constitutionala din Kosovo, aceeasi care in 2010 decidea incheierea mandatului presedintelui Fatmir Sejdiu, hotara ca cea care i-a luat locul , Atifete Jahjaga, poate ramane in functie timp de 5 ani si nu pentru noua luni, asa cum se decisese printr-o intelegere politica, in aprilie 2011. Fara aceasta intelegere, cvorumul parlamentar necesar alegerii presedintelui nu s-ar fi intrunit. Curtea a decis suspendarea lui Sejdiu pentru ca ar fi ramas lider al partidului sau in timpul exercitarii mandatului prezidential. Aceasta incalcare a constitutiei a fost observata abia la patru ani de la inceputul mandatului prezidential al lui Sejdiu.
Potrivit celor de mai sus, Philip Gordon poate transmite la Bucuresti sprijinul SUA pentru continuarea unui mandat suspendat. Pe de alta parte insa, Gordon, membru al International Institute for Strategic Studies si al Brookings Institution, este un personaj care a promovat volume si articole publicate de generalul american in retragere Wesley K. Clark, comandant suprem al trupelor NATO din Europa in timpul razboiului din Kosovo, fost candidat la primarele democrate pentru Casa Alba in 2004 si actual consilier pe probleme energetice al premierului Victor Ponta.
Clark este un mare sustinator al independetei Kosovo, un stat in care are deja afaceri. Potrivit declaratiilor lui Clark, afacerea priveste obtinerea de carburanti sintetici din carbune si ar putea aduce guvernului kosovar un profit de 300 de milioane de dolari anual. Clark are si o strada care ii poarta numele in orasul kosovar Dakovica (localiatea de bastina a presedintei Atifete Jahjaga), la fel cum presedintii George W. Bush si Bill Clinton au strazi care le poarta numele in capitala Pristina.
Cum presedintele suspendat Traian Basescu a refuzat recunoasterea independetei Kosovo, nu pot fi excluse discutii in aceasta privinta intre asistentul pentru Afaceri Europene al lui Hilary Clinton si noua administratie de la Bucuresti si o reorientare a politicii romanesti fata de Kosovo.

Tara lui Zeus

Philip Gordon nu a facut decat sa consolideze ceea ce ambasadorul SUA a edificat in Kosovo. Der Spiegel scria anul acesta ca ambasadorul american Chrsitopher Dell este supranumit "Zeus" la Pristina. El l-a sprijinit la presedintia Kosovo pe miliardarul Bhgjet Pacolli, detinator al cetateniei elvetiene (care si-a obtinut averea facand afaceri cu clanul fostului presedinte Boris Eltin). Presa a publicat fotografii in care Zeus sta pe treptele parlamentului, in timpul alegerilor prezidentiale din februarie, si ii trimite indicatii favoritului Washingtonului. Opozitia a boicotat votul si cvorumul nu a fost atine. Zeus i-a luat apoi pe liderii politici kosovari si, in cadrul unei intalniri, le-a intins un plic in care se afla numele candidatului de compromis-necunoscuta de 36 de ani Atifete Jahjaga, in varsta de 36 de ani, un personaj lipsit de experienta si usor de manipulat.
Atifete Jahjaga a fost aleasa in virtutea aminitei gentelmen’s agreement, cu conditia unui mandat de noua luni.

O Curte Constitutionala "model"

Curtea Constitutionala din Kosovo este formata din noua judecatori: sase numiti de presedinte la recomandarea parlamentului si trei judecatori straini (un american, un bulgar si un portughez). Asa prevede Constitutia statului independent Kosovo, redactata dupa principiile asa-numitului Comprehensive Proposal for the Kosovo Status Settlement, propus in 2007 (anterior declaratiei de independenta) de Marti Ahtisaari (omul de stat finlandez care alaturi de un ONG- Crisis Management Initiative-a devenit mai puternic decat orice stat in a negocia o criza internationala si a devenit laureat al Nobelului pentru Pace).
Printre judecatorii Curtii Constitutionale din Kosovo se numara Robert Carolan (judecator din Minnesota), Almiro Rodrigues (judecator din Portugalia presedintelui CE Jose Manuel Barroso) si Snejana Botusarova-Doiceva (magistrat bulgar care, ca membru al Comisie de la Venetia, a emis opinii privind constitutiile Ucrainei, Federatiei Ruse si Republicii Moldova).
Dincolo de problema ridicata de suspendarea presedintelui Basescu, scopul vizita lui Philip Gordon reiese dintr-un articol semnat de el insusi in Le Monde, la scurt timp dupa respingerea prin referendum a Constitutiei Europene de catre Franta si Olanda, in 2005. "Nu trebuie sa uitam de impactul acestui "Nu" asupra obiectivelor cheie ale americanilor in Europa: extinderea UE si includerea unor prieteni si aliati ai SUA din Estul Europei, eventual a Turciei. Victoria lui "Nu" este un mare pas inapoi al perspectivelor Uniunii de a extinde prosperitatea si democratia spre Est." Philip Gordon va face o deplasare in Turcia dupa vizita sa de pe 13 august din Romania.