Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a criticat marti declaratiile facute de Traian Basescu in legatura cu Tratatul semnat cu Ucraina. Potrivit lui Constantinescu, actualul sef al statului, prin afirmatiile pe care le-a facut, a dat dovada de "necunoasterea sau neintelegerea prevederilor" Tratatului si instrumentat, "in mod iresponsabil, din ratiuni electorale, o problema de politica internationala a Romaniei care il depasea".
"Deschiderea unui contencios intre Romania si Ucraina in momentul in care summit-ul NATO se pregateste sa discute problema perspectivelor aderarii Ucrainei la Alianta este un semnal foarte ingrijorator cu privire la pozitia Romaniei in aceasta controversata chestiune. Pentru a se razbuna pe cei care il critica, dl. Traian Basescu pare a sustine mai degraba pozitia Federatiei Ruse decat pe cea a Statelor Unite, al caror aliat fidel se pretinde. Actionand intempestiv si vehement, intr-un moment in care, mai mult decat oricand, reactiile mediului politic romanesc sunt scrutate cu cea mai mare atentie, dl. Traian Basescu afiseaza public o conduita imprevizibila si o incompetenta ingrijoratoare, care aduc atingere prestigiului Romaniei si increderii de care tara noastra trebuia sa se bucure in acest moment istoric", se arata intr-un comunicat remis publicitatii de fostul presedinte al Romaniei.
Potrivit lui Constantinescu, Tratatul a consemnat dorinta partilor de a coopera in plan general in regiunile de la frontiera ambelor state, inclusiv prin crearea unor euro-regiuni transfrontaliere sau prin asigurarea accesului reciproc la toate formele de invatamant. "Alegatiile dlui presedinte Basescu, dupa care Tratatul cu Ucraina ar fi fost incheiat in conditii dictate de Kiev este falsa, si ca membru al Guvernului Romaniei din momentul incheierii tratatului stie prea bine ca nu au existat niciun fel de presiuni", a mai comentat Emil Constantinescu.