Inpolitics: Exceptionala luciditate si curajul politicianului Emil Boc (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Indiferent ce ar spune adversarii sai, Emil Boc este un lider politic capabil sa puna, adesea, un diagnostic de exceptie situatiei din tara, din politica in general, si sa identifice si vinovatii pentru asta. Pentru a nu fi acuzati de subiectivism, va lasam sa va convingeti urmarind chiar vorbele liderului democrat-liberal.

Despre bataia de joc la adresa pensionarilor

"Promisiunile facute pensionarilor de catre PDL in campania electorala, in mai bine de 3 ani de guvernare, s-au dovedit vorbe la fel de goale ca si sacosele cu care cetatenii de varsta a treia ai Romaniei se duc si se intorc zilnic de la piata sau de la magazine.
In afara politicii de recorelare simbolica a pensiilor, in unele cazuri cu echivalentul unei jumatati de covrig, pensionarilor li s-au aruncat doar fumigene in ochi, ochii impaienjeniti de foame si lipsa medicamentelor compensate, datorita crizei fara precedent din sistemul de ingrijire a sanatatii. In rest, doar promisiuni.

Rezultatele? Pensionarii au ajuns sa fie umiliti pana la punctul de a se simti o povara pentru stat, in ciuda faptului ca acest stat administreaza fonduri la care si varstnicii de astazi si-au adus contributia, iar o buna parte din contributiile acestora se regasesc in buzunarele potentatilor partidului de guvernamant.
Mii de pensionari din toata tara au ajuns sa ia credite de la Casa de Ajutor Reciproc pentru a-si plati intretinerea sau pentru a-si cumpara medicamentele necesare pentru a supravietui.
Securitatea alimentara a pensionarilor este grav pusa in pericol. Cea mai mare parte a lor nu-si pot asigura minimul de calorii necesare. In conditiile in care consumul alimentar din ziua de astazi, a cetateanului, este comparabil cu cel pe care statul i l-ar asigura pe baza de ratii sau cartele in cazul declansarii unui razboi, in unele cazuri chiar mai mic si oricum extrem de mic in raport cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind alimentatia rationala, cel mai mult de suferit au pensionarii.
Grija zilei de maine iti acapareaza cu desavarsire viata si te transformi dintr-o fiinta umana intr-o fiinta biologica.

Majorarea tuturor pensiilor ar trebui sa constituie un prim pas, inainte de a avea in vedere alte masuri, indiferent daca acestea poarta numele de recorelare, reasezare, recalculare sau alte nume, inventate in birourile confortabile din ministere, pe care multi cetateni nici macar nu le inteleg.
O pensie din care nu-ti poti cumpara nici macar alimentele pe care statul le considera potrivite pentru o ratie de razboi, nu poate fi numita pensie, ci in cel mai bun caz ajutor de supravietuire. Iar daca ratia de tranzitie a milioane de romani este mai mica decat ratia de razboi, acesta este semnul ca Romania se afla in plin razboi: cel al Guvernului cu proprii cetateni".

Despre ostilitatea Puterii la adresa aliantei PSD-PNL

"Atitudinea ostila a PDL fata de Alianta PSD - PNL reprezinta un simptom al spaimei cu care acest partid priveste apropierea alegerilor, punctul final al acestei guvernari corupte si mincinoase.
O tema importanta pentru cetateni si pentru viitorul tarii, in viziunea conducerii partidului de guvernamant, a fost atacarea desantata a Aliantei PSD - PNL
Nu de Alianta "PNL - PSD" ar trebui sa se teama PDL, ci de votul cetatenilor pe care i-a saracit, i-a umilit si i-a adus la disperare prin politica sa si care vor arunca PDL in opozitie".

Despre abuzurile guvernului in raport cu Parlamentul

"Potrivit Constitutiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii si organul suprem legislativ al poporului roman. Acest text constitutional a devenit o norma de recomandare pentru Guvern. In acest moment, asistam la o sfidare fara precedent a rolului Legislativului, ca factor de control si legiferare in Romania.
Argumente:
Practica generalizata a ordonantelor de urgenta reprezinta, poate, cea mai importanta modalitate de compromitere a functiei legislative a Parlamentului.
Sustragerea de la dezbaterea parlamentara a celor mai importante legi care afecteaza viata publica si viata cetatenilor, in general.
Ordonantele simple, o alta modalitate de sfidare a Parlamentului. Nici nu apuca Guvernul sa trimita ordonantele la Parlament, ca le si modifica printr-o alta ordonanta. Ce forma suprema de sfidare mai poate fi decat aceasta?
Premierul sfideaza practica intrebarilor si interpelarilor, desi a promis personal ca se va prezenta sa raspunda aici, in fata deputatilor, nici pana in prezent nu s-a prezentat la Parlament, pentru a raspunde intrebarilor si interpelarilor adresate de deputati si senatori.
Peste 80% din actele aflate pe ordinea de zi a Camerelor sunt proiecte de lege de aprobare a unor ordonante sau, eventual, de ratificare a unor acorduri internationale. Legile adevarate sunt, de fapt, dezbatute la Palatul Victoria si nu in Parlamentul Romaniei. Parlamentul a devenit anexa Guvernului, fiind utilizat doar ca un decor, pentru a legitima actiunile si practicile abuzive ale Guvernului Romaniei.
Palatul Victoria declara razboi deschis nu numai Palatului Cotroceni, ci si Palatului Parlamentului. Atacul la adresa Parlamentului este un atac la adresa democratiei, la adresa fundamentelor statutului de drept din Romania".

Oricit de incredibil ar parea, toate pozitiile de mai sus apartin politicianului Emil Boc si sunt rostite sub cupola Parlamentului.
O singura mica precizare: ele au fost facute in perioada 2003-2004, pe vremea cind PDL(PD) era partid de opozitie, iar Boc doar deputat.
Noi le-am prezentat ca atare, cu o singura modificare: am inlocuit peste tot sigla PSD cu cea a PDL si viceversa. Am facut asta pentru ca am considerat ca ceea ce conteaza nu e o biata sigla de partid, ci valoarea morala a unor principii, care ramane - sau ar trebui sa ramana - aceeasi, indiferent de nume sau de perioada.
Restul comentariilor le lasam pe seama Dvs.