Elena Basescu a declarat vineri, la Ploiesti, ca ar putea fi de acord cu legalizarea marijuanei, dar numai daca o astfel de decizie ar fi luata la nivelul Uniunii Europene. Fiica presedintelui Traian Basescu, ce candideaza ca independent la alegerile europarlamentare, a precizat insa ca Romania nu este pregatita pentru aceasta etapa.
"As fi de acord cu legalizarea marijuanei doar daca s-ar lua decizia in Uniunea Europeana, dar nu sunt de acord ca dezbaterea sa porneasca din Romania catre UE, pentru ca eu cred ca in Romania acest fenomen e scapat de sub control si nu ar putea fi gestionata in niciun caz legalizarea.
Dar, daca in UE se va lua in considerare acest lucru, atunci noi va trebui sa ne supunem regulilor", a explicat Elena Basescu.
Ea a precizat ca va sustine pozitia PPE in privinta legalizarii marijuanei.
"Am spus ca, dintre toate drogurile, marijuana este cea mai usoara pentru ca nu afecteaza, ca Ecstasy, celulele nervoase, si nu da dependenta, ca si cocaina. UE tine mai bine sub control drogurile, distributia lor, dealerii, ii au in vizor, au o baza de date, dar noi nu cred ca suntem pregatiti pentru asa ceva", a mai spus candidata la PE.
Elena Basescu greseste atunci cand spune ca marijuana nu este un drog usor. Dimpotriva, comparativ cu tutunul, marijuana este mult mai toxica.
Un studiu efectuat recent de Universitatea din Mississippi arata ca efectul psihotrop al marijuanei s-a dublat in ultimii 25 de ani, atingand niveluri record, fapt care contrazice teoriile potrivit carora acest drog ar fi unul usor. Concentratia de substanta psihotropa continuta de marijuana e de doua ori mai mare decat cea inregistrata in 1983 (mai putin de 4%), a indicat Biroul National de Control al Drogurilor din Statele Unite (ONDCP).