Romanii nu se declara interesati sa participe la un referendum pentru a trece de la un parlament cu doua Camere la sistemul legislativ unicameral, potrivit unui sondaj INSOMAR. In acelasi timp, electoratul crediteaza in continuare Alianta D.A. PNL-PD cu 50 la suta din voturi.

Dat publicitatii ieri, sondajul arata ca 25% dintre cetateni afirma ca organizarea unui referendum pentru parlamentul unicameral ii intereseaza in mica masura si 21% ca ii preocupa in foarte mica masura sau deloc. Pe de alta parte, 15% dintre persoanele intervievate se declara interesate in foarte mare masura de un astfel de referendum, iar 23% - in destul de mare masura. Totodata, 23% dintre respondenti considera ca un astfel de referendum ar fi necesar in mica masura si 21% - in foarte mica masura sau deloc, in timp ce 21% dintre persoanele chestionate sunt de parere ca o consultare populara pe aceasta tema ar fi necesara in mare masura, iar 15% - in foarte mare masura. Romanii apreciaza in proportie de 46% ca parlamentul ar trebui sa aiba o singura Camera legislativa, in vreme ce 19% dintre cetateni cred ca ar fi mai bine ca parlamentul sa aiba doua Camere.
In ceea ce priveste schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, 20% dintre persoanele intervievate au spus ca sunt de acord in foarte mare masura cu aceasta schimbare, iar 16% - in mare masura.
In ceea ce priveste alegerile anticipate, 40% dintre persoanele intervievate spun ca acestea nu sunt deloc necesare in prezent, iar 38% ca nu sunt prea necesare.

Alianta, tot prima clasata

Alianta D.A. PNL-PD conduce, in acelasi sondaj, in topul preferintelor electorale ale romanilor, fiind creditata cu 50% din intentiile de vot. Pe locul al doilea se situeaza PSD cu 28% din intentiile de vot, fiind urmat de PRM - 11%, UDMR - 5%, PNG - 1%, PC - 1%. Daca PNL si PD ar candida separat in alegerile parlamentare, 58% dintre persoanele intervievate au declarat ca ar vota cu PD, in timp ce 39% ar vota cu PNL. In ceea ce priveste activitatea lui Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei, 47,9% dintre cetateni se declara destul de multumiti si 12% foarte multumiti. Destul de nemultumiti sunt 26,6% si foarte nemultumiti - 13,5%. De asemenea, in privinta activitatii lui Calin Popescu-Tariceanu in calitate de prim-ministru, 36,2% dintre respondenti au spus ca sunt destul de multumiti, in timp ce 35,8% sunt destul de nemultumiti. Sondajul de opinie a fost realizat de catre INSOMAR in perioada 28 septembrie - 4 octombrie 2005, pe un esantion de 1.360 de persoane, cu o marja de eroare de +/- 2,7%. Studiul este parte integranta dintr-un program de cercetare conceput de INSOMAR si avand drept beneficiar FSLI Petrom.