Juristii "exceptionali" ai Primariei Craiova si-au dat pe fata incompetenta, provocandu-i pe judecatori sa-l amendeze pe primarul Antonie Solomon.
Printre cele cateva mii de procese pe care juristii Primariei Craiova nu stiu daca le-au pierdut sau le-au castigat, exista unele in care aparatorii institutiei au aratat atata indiferenta incat judecatorii n-au avut incotro si l-au amendat pe primarul Solomon. Dupa mai bine de o luna de la demersurile prin care Gazeta de Sud incerca sa afle cum au fost solutionate cele peste 5.000 de cauze ale primariei aflate in 2005 si 2006 pe rolul instantelor, edilul-sef confirma alta situatie bizara, creata tot de consilierii sai juridici. "Da, am fost amendat, cu putin timp in urma, in calitate de conducator al institutiei, pentru ca juristii nu au depus in instanta nu stiu ce documente, in nu mai stiu care proces. Chiar ieri am primit alt avertisment, insotit de o cerere de comunicare a codului meu numeric personal, prin care eram instiintat ca daca, pana la un anumit termen, primaria nu prezinta instantei actele solicitate, voi fi amendat", a declarat Antonie Solomon. Sanctiunea dictata de judecatori s-a constituit in amenda de cinci milioane de lei, pe care Solomon n-a ezitat s-o impute vinovatilor: "I-am pus sa plateasca (pe juristi - n.r.)". In ciuda acestor aspecte, primarul recunoaste ca nu a dispus nici o alta masura impotriva functionarilor raspunzatori, ba chiar incearca sa le gaseasca scuze, invocand numarul imens de spete in care este chemata administratia din Banie. "Numai cu profesorii avem mii de procese", a spus Solomon. Primarul nu a comentat faptul ca majoritatea acestor functionari au obtinut calificative foarte bune si exceptionale la evaluare, implicit dreptul de a beneficia de prime si avansari in cariera.
Uite situatia, nu e situatia
Gafele consilierilor juridici platiti din bani publici nu se opresc aici. Pe langa faptul ca nu au raspuns complet la o cerere oficiala a GdS pe baza accesului la informatiile de interes public, respectiv situatia proceselor pierdute/castigate in 2005 si 2006, juristii au intrat in contradictie cu primarul si in privinta respectivei situatii. Potrivit sefului Compartimentului de relatii cu publicul, Elvira Stancu, Serviciul contencios-juridic a finalizat raportul solicitat de presa, dar nu-l poate oferi din cauza primarului. "Mi s-a comunicat ca situatia este intocmita, dar ca domnul Solomon a dispus sa nu fie data la presa pana cand dumnealui nu o verifica", a sustinut ieri Elvira Stancu. Antonie Solomon s-a aratat insa surprins la auzul acestei declaratii: "Cum, nu v-au dat inca situatia? Nu se poate. Eu am declarat deja public ca sunt informatii cu care trebuie sa completeze raspunsul la cererea mass-media". Si Elvira Stancu este de parere ca documentele puteau fi puse la dispozitia presei, de vreme ce primarul le-a scos de sub incidenta exceptarii de la liberul acces, dar considera ca pozitia departamentului juridic nu contravine prevederilor legale. "Nu este vorba de un raspuns in sine, fiindca ati primit un raspuns in termen legal. Doar fiindca nu a fost complet, nu inseamna ca se incalca legea", a sustinut Elvira Stancu.