Apelul lansat luni de cei trei fruntasi ai PNL - Mona Musca, Valeriu Stoica si Teodor Stolojan - nu reuseste sa obtina si sprijinul organizatiilor din teritoriu. Astfel, majoritatea filialelor judetene ale PNL au criticat dur demersul liberalilor, ramanand fidele actualei conduceri. Prima organizatie care a ripostat a fost cea de la Cluj, care a apreciat apelul celor trei liberali drept "un atac la imaginea PNL", care duce la pierderea credibilitatii partidului.
A doua filiala care a reactionat contra apelului a fost cea din Hunedoara, care a cerut excluderea din partid a celor trei semnatari, daca acestia "fac jocul altora", si le-a sugerat sa mearga la PD, unde "nu critica nimeni pe nimeni si unde exista o singura voce: Traian Basescu". Nici liberalii prahoveni nu au fost de acord cu initiativa celor trei disidenti, iar cei din Vaslui i-au catalogat drept "frustrati care nu-si mai gasesc locul pe scena politica romaneasca" .
Totodata, liderul PNL Satu Mare, deputatul Ovidiu Silaghi, a declarat ca acuzatiile formulate de Musca, Stolojan si Stoica sunt "total nejustificate". La randul sau, presedintele liberalilor din Vrancea, deputatul Nini Sapunaru, i-a acuzat pe semnatarii apelului ca au incalcat Statutul PNL si Codul Etic.
ßi liberalii din Alba au apreciat ca "modalitatea galagioasa prin care acestia fac apel la unitatea partidului nu face bine partidului". In fine, liberalii din Mehedinti au subliniat ca cei trei urmaresc destabilizarea PNL si transformarea acestuia "intr-un partid obedient Palatului Cotroceni".

Toleranti si impaciuitori

Singura organizatie care a salutat apelul la unitatea si relansarea PNL a fost cea de la Bistrita-Nasaud, condusa de Sabin Iliesi, care a propus actualei conduceri a PNL "sa-i reactiveze" pe cei trei lideri liberali. Iliesi a spus insa ca nu vrea sa accentueze "criza din PNL", dar a adaugat ca PNL are nevoie de oameni ca Musca, Stolojan sau Stoica.
ßi liberalii din Suceava s-au dovedit toleranti cu apelul celor trei semnatari. Vicepresedintele PNL Suceava, deputatul Dumitru Pardau, a declarat ca "ar trebui ca si conducerea PNL sa accepte o discutie cu cei trei membri liberali". "Nu poti sa nu iei in considerare trei persoane care au avut un rol important in PNL", a subliniat Pardau, adaugand ca trebuie oprita practica prin care "orice nemultumire sa fie facuta mai intai publica si apoi discutata in partid". El si-a exprimat speranta ca "o discutie lamuritoare cu cei trei va duce la oprirea acestui tip de actiune din partea oricarui membru PNL".

"Frustrarile celor trei sunt evidente"

Pe de alta parte, vicepresedintele PNL, deputatul Dan Radu Rusanu, a declarat ieri ca, sub aparenta unui program de unitate si relansare a partidului, cei trei liberali, Mona Musca, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, vor de fapt sa denigreze actuala conducere a formatiunii partidului. Ruseanu a precizat ca "frustarile celor trei sunt evidente pentru orice om de buna credinta" si a adaugat ca "daca ar fi dorit sa propuna un program real de relansare a partidului, ar fi trebuit sa o faca in primul rand in interiorul partidului si apoi in presa". El a subliniat ca "dupa o retragere zgomtoasa, pe ecranul TV, in timp au ramas doar parerile de rau pentru izolarea la care s-au autoproclamat" cei trei semnatari.
Viceliderul liberalilor a mai spus ca atat Musca, cat si Stoica au mai multe interventii in presa decat in cadrul organizatiilor din care fac parte, unde nu mai activeaza de mult. El a tinut sa-i reaminteasca lui Valeriu Stoica faptul ca "a fost obligat de partid sa renunte la postul de presedinte al formatiunii liberale", contrazicand afirmatiile acestuia, potrivit carora s-a retras de bunavoie din fruntea partidului in 2002.