Desfasurat sub sloganul "E.U. nu dau spaga - E.U. nu iau spaga", Ministerul Integrarii Europene a lansat ieri campania de constientizare a opiniei publice privind reducerea fenomenului coruptiei.
"Chiar daca este lansata pe data de 13, cred ca este o campanie care vine in sprijinul societatii romane" a declarat ministrul Anca Boagiu la conferinta la care au participat, printre altii, Monica Macovei, ministrul Justitiei, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania si Christian Zeileissen, ambasadorul Austriei. "Vrem ca statutul de functionar public sa redevina respectat, iar cetatenii romani care contribuie la bugetul de stat sa aiba dreptul sa beneficieze de toate servicile, fara alte ajutoare", a afirmat Boagiu. Ea a adaugat ca ducerea la bun sfarsit a procesului de reformare a sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei nu este mesajul unui partid, ci insasi mesajul Romaniei.
La randul sau, Jonathan Scheele a considerat ca, desi legislatia anticoruptie este "coerenta si functionala", cu "o floare frumoasa nu se face primavara". El a mai spus ca Romania trebuie sa inteleaga ca lupta impotriva coruptiei este numai in folosul ei. Pentru a inlatura orice confuzie, Scheele a declarat ca "nivelul coruptiei de acum este mai bun decat acum un an". "Va fi o lupta lunga, dar va merita efortul", a conchis seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Coruptia costa pe toata lumea

"Coruptia exista in aceasta tara ca in orice alta tara" a fost fraza de inceput a ambasadorului Austriei, Christian Zeileissen. El este convins ca astfel de campanii vor avea un succes in Romania. "Vrem o campanie anti-coruptie nu pentru ca ne este ceruta de la Bruxelles, ci pentru ca oamenii acestei tari au nevoie de asta", a afirmat Monica Macovei, subliniind ca fenomenul coruptiei "costa pe fiecare in parte si pe toata lumea". "Coruptia inseamna mai putini bani publici", a mai spus Macovei.