Anuntul facut de pecistii galateni referitor la faptul ca Eugen Durbaca ar putea fi prezent pe lista de candidati a PC pentru Parlamentul European a stirnit o serie de reactii pe scena politica galateana. Asta pentru ca, cel mai probabil, conservatorii se gindesc la scenariul in care Durbaca va folosi voturile galatenilor pentru propulsarea altor candidati ai PC.

"Partide precum PSD sau PNL nu au nevoie sa puna pe liste oameni cu nume pentru ca ele reprezinta niste brand-uri. Noi vrem sa punem pe lista politicieni care reprezinta ceva, asa cum este si Eugen Durbaca", a anuntat deputatul PC Bogdan Ciuca.

Imediat dupa ce aceasta declaratie a fost facuta, mai multe voci au spus ca, in cazul in care Durbaca va fi ales parlamentar european, acesta nu va mai putea renunta la fotoliul cistigat. Asta pentru ca, se pare, exista in legea referitoare la alegerile europarlamentare un articol care interzice astfel de strategii politice.

Ce spune legea?

Pentru a ne lamuri daca partidele care apeleaza la "locomotive" pot avea probleme, i-am contactat pe secretarii de stat Victor Paul Dobre si Mircea Toader si pe presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD) - Club Galati, Fanel Spulber.

"Erau la un moment dat discutii in sensul ca cel care este ales sa nu poata renunta la fotoliul de parlamentar european. Trebuie verificat insa daca si exista o astfel de prevedere", ne-a spus liberalul Victor Paul Dobre.

Democratul Mircea Toader ne-a spus insa ca "nu e nici o problema. In lege se arata ca, daca cel ales nu se prezinta sa-si ia mandatul in primire in 15 zile, acesta isi pierde fotoliul, iar locul ramas vacant este luat de urmatorul candidat aflat pe lista partidului. Doar din punct de vedere moral se poate spune ca lucrurile nu sint in regula".

O pozitie asemanatoare cu cea exprimata de liderul democrat a avut si presedintele local al APD. "Am inteles ca in cadrul Guvernului se lucreaza inca in aceasta directie. Dar, chiar daca din punct de vedere legal nu ar fi nici un fel de probleme, din punct de vedere moral avem de-a face cu o problema", ne-a spus Fanel Spulber.

Una peste alta, este aproape sigur ca liderul conservatorilor galateni nu are de gind sa plece din oras pentru a ocupa un fotoliu de parlamentar european. E stiut ca Durbaca a refuzat de-a lungul anilor mai multe oferte de a merge la Bucuresti.