Inpolitics: Suspendarea lui Basescu ridica o problema dramatica: 4 alegeri in 4 luni? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

USL are o problema cat roata carului dupa suspendarea lui Traian Basescu si care e foarte greu de crezut ca va putea fi depasita cu respectarea stricta a Constitutiei. E vorba de decalajul existent intre posibilele alegeri prezidentiale si cele parlamentare.
Potrivit Constitutiei, din momentul suspendarii presedintelui, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demitere (art.95).
Asta ar insemna cel mai tirziu 6 august, dar USL a anuntat deja data de 29 iulie ca cel mai probabila.
Aceeasi Constitutie spune, insa, ca din momentul intervenirii vacantei functiei, adica in cazul in care referendumul e defavorabil lui Basescu, in cel mult 3 luni se organizeaza noi alegeri prezidentiale (art.97). Asta duce la termenul maxim de 29 octombrie.
Numai ca, aceeasi Constitutie prevede ca mandatul parlamentarilor este de 4 ani(art.63), ceea ce inseamna ca el nu poate fi scurtat, cel mult lungit cu trei luni.
Intrucit alegerile parlamentare din 2008 au avut loc pe 30 noiembrie, rezulta o diferenta de o luna de zile fata de alegerile prezidentiale, care nu poate fi eliminata constitutional, pentru suprapunerea scrutinelor.
Daca vom avea si turul doi la prezidentiale, ceea ce e foarte probabil, atunci diferenta intre alegerile prezidentiale si cele parlamentare e si mai mica, de numai doua saptamini.
Singura solutie este dizolvarea parlamentului si organizarea de alegeri anticipate, ceea ce ar fi la indemana actualei puteri, e drept, dar ar presupune proceduri complexe derulate intr-o perioada foarte scurta, respectiv demisia guvernului Ponta, alte doua propuneri de guvern care sa fie respinse de parlament si, finalmente, dizolvarea legislativului.
Cireasa pe tort ar putea fi, in acest caz, anularea de catre Curtea Constitutionala a inlocuirii lui Vasile Blaga si a Robertei Anastase din fruntea parlamentului, ceea ce l-ar transforma pe primul in presedinte interimar, in locul lui Antonescu. Cu Blaga la Cotroceni, dizolvarea parlamentului ar deveni cel putin improbabila.
Desigur, o alta varianta ar fi ca alegerile prezidentiale si cele parlamentare sa fie lasate decalate, caz in care am avea, insa, o situatie dramatica, cu patru prezentari la urne in decurs de numai patru luni.