Ilie Platica-Vidovici, fost senator PSD, care s-a aflat ani de zile in fruntea organizatiei judetene a partidului (1992-2003), este cel care l-a propus acum 8 ani pe Dumitru Nicolae drept candidat din partea partidului la functia de primar al Galatiului. Persoana marcanta a PSD Galati, careia Dumitru Nicolae ii datoreaza practic lansarea in competitia de edil sef al urbei, Ilie Platica-Vidovici considera ca Dumitru Nicolae s-a dovedit a fi un pariu pierdut pentru oras si galateni.

"Eu l-am adus pe Dumitru Nicolae in partid"



- Care a fost inceputul relatiei dintre dumneavoastra si Dumitru Nicolae?

- El avea notorietate, era lider (director) la Sidex si din asta era relativ usor de facut un lider politic pentru ca ar fi avut indiscutabil sustinerea celor pe care ii conducea, considerandu-l "unul de-ai lor" si, ca o consecinta, si sustinerea si sprijinul pe care le putea primi. Au fost mai multe evenimente. El nu voia sa intre in partid, refuza elegant... "Lasati-ma pe mine cu vorbe de genul 'cu partidul vostru-n frunte vom avea victorii multe'". M-am dus cu Sandu Florentin (care devenise parlamentar PSD) la Sidex. Am vorbit cu el si, in cele din urma, a acceptat si a devenit membru de partid. Dupa plecarea lui Eugen Durbaca din partid, in anul 1997, mi-am propus sa gasesc un om care sa-l "bata", si aici omul cel mai potrivit pentru a castiga functia de primar mi s-a parut a fi Dumitru Nicolae. L-am curtat o vreme si a acceptat sa candideze la Primaria Galati din partea partidului, candidatura fiind acceptata si validata de Biroul Executiv al partidului. Gandirea mea s-a dovedit a fi viabila, in sensul ca a fost ales. Obiectivul, din punctul meu de vedere, a fost atins, in sensul ca-l detronase pe Durbaca. In primii 2 ani de mandat am avut cu dansul numeroase discutii, unele in cadrul Biroului politic, altele in particular si, dupa 2 ani de zile, a venit sa-mi spuna ca nu mai rezista si ca vrea sa demisioneze de la Primarie. Am discutat cu el si i-am cerut sa-si duca mandatul pana la capat. La momentul anului 2004 - ca urmare a "fitelor" pe care le facea si a prestatiei pe care o consideram nesatisfacatoare - eu, nemaifiind presedinte al PSD Galati, am vorbit cu Dan Nica si i-am cerut ca Dumitru Nicolae sa nu mai fie candidatul partidului pentru un nou mandat, dovedindu-se total ineficient ca primar. Si asta pentru ca un primar trebuie sa creeze, sa faca ceva notabil pentru oamenii al caror primar este. I-am propus lui Nica sa gaseasca un alt candidat, iar Nica i-a spus lui Nicolae ca Platica nu-l mai vrea primar si de atunci s-a nascut antipatia lui fata de mine, pe care eu, ca om, o accept pentru ca nu am incotro, dar o dezavuez pentru ca, atunci cand am crezut ca Dumitru Nicolae e potrivit, l-am propus, iar cand mi-am dat seama ca nu era bun, am sugerat sa nu mai fie desemnat. Si Nica, totusi, l-a propus din nou candidat si Dumitru Nicolae a castigat in anul 2004.



"Dumitru Nicolae s-a inconjurat de oameni nepriceputi"



- Cum l-ati putea caracteriza pe primarul Dumitru Nicolae in cateva cuvinte, luand in calcul colaborarea dumneavoastra cu el? A fost un om deschis la dialog si receptiv la ideea de nou?

- I s-au oferit variante, solutii pentru oras, dar pe care, dintr-o "cvasi-anchilozare", a refuzat sa le aplice, fiind consiliat de niste "matusalemi", care erau concomitent si pensionari, dar si beneficiari ai functiei de consilier, si a caror nepricepere era evidenta. Am sa va dau un exemplu. Am venit cu un investitor neamt care avea niste proiecte si solutii practice, avea tehnologia necesara si ar fi putut rezolva problema panzei freatice din oras, care constituie o mare problema. Dumitru Nicolae m-a trimis la o persoana foarte in varsta din Primarie care nici macar nu ne-a ascultat si ne-a trimis la plimbare, zicandu-ne ca Primaria are solutii pentru a rezolva aceasta problema. Din pacate aceste solutii nu s-au aplicat nici pana in anul 2008, iar panza freatica ramane in continuare una dintre cele mai mari probleme ale orasului.



- Este Dumitru Nicolae un om de echipa?

- Indiscutabil nu. Poate are doar spirit de gasca, nu si de echipa. De exemplu, daca ii place, sa zicem, de Mirel si Ionel, doar cu ei discuta, ceilalti nu conteaza. Nu are o echipa propriu-zisa, oamenii competenti lipsesc aproape cu desavarsire. "Echipa" a fost selectionata dupa criterii doar de dansul cunoscute...



- Ca primar a luat decizii doar tinand cont de binele galatenilor si de interesul comunitatii sau in functie de intersele de partid?

- Nicolae stie de sefi. Ca sa fiu mai plastic, "leaga calul acolo unde-i spune stapanul".



- Se poate spune ca Nicolae are o gandire sau o mentalitate de comunist?

- De fapt are o mentalitate vetusta, nu si o conduita clara de pe urma careia sa poti trage o concluzie. Sare usor de la o extrema la alta pe baza sugestiilor pe care i le contureaza consilierii lui, aproape toti de peste 60 de ani. Fortat de imprejurari, a cooptat in cercul lui de sustinere si pe unii tineri, pe care ii momeste cu tot felul de promisiuni, doar-doar si-o mentine postul.



"Candidatura lui Dumitru Nicolae s-a dovedit a fi un esec"



- Tinand cont de faptul ca dumneavoastra ati fost persoana careia Dumitru Nicolae ii datoreaza intrarea in politica si functia de primar, si luand in considerare ce a facut Dumitru Nicolae in ultimii 8 ani pentru oras, considerati ca atunci cand l-ati desemnat pe Dumitru Nicolae drept candidat la functia de primar a fost o alegere buna?

- A fost buna doar sub un singur aspect, si anume ca l-a batut pe Durbaca, dar in rest consider ca a fost un esec, pentru ca Dumitru Nicolae s-a dovedit a nu fi ceea ce ne trebuie ca primar al Galatiului. Ritm lent, imobilism, conservatorism pagubos. Ii place sa fie gadilat de yesmeni, de care s-a inconjurat de fapt.



- Oricine vede realitatea din oras - in sensul ca bazele sportive sunt la pamant, ca spatiul verde este insuficient, ca nu exista locuri de agrement sau locuri de joaca - nu poate intelege de ce Dumitru Nicolae a fost reales. Practic in ultimii 8 ani nu prea s-a facut mare lucru in Galati. Cum va explicati atunci ca Dumitru Nicolae a fost reales in anul 2004?

- Dumitru Nicolae a fost ales pentru a doua oara pentru ca, practice, in turul doi a intrat in competitie cu un contracandidat aflat in vizibila "pierdere de viteza" si cu avantajul creat de tot ceea ce aparatul politico-administrativ Nastase-PSD crease.



"Realegerea lui Dumitru Nicolae inseamna stagnarea Galatiului"



- Ce se va intampla daca Dumitru Nicolae va fi reales?

- Acest lucru inseamna ca Galatiul va vota stagnarea, daca nu cumva o intoarcere in timp. Acum "realizarile" sunt pompos anuntate, dar invizibile daca incerci sa le gasesti pe teren. Dumitru Nicolae spune ca a facut nu stiu cate locuri de joaca si nu stiu cate strazi. Vreau sa va spun ca aceste lucruri oricum se faceau, indiferent cine iesea primar. Si aceste lucruri nu au fost neaparat izvorate din ideile lui, ci pur si simplu pentru ca aceste lucruri trebuia sa fie facute. Dar sa vina cu o constructie noua, in sensul de cladiri, statie de epurare, amenajare faleza, cu idei care sa poarte amprenta lui Dumitru Nicolae, din pacate, nu. Mareata realizare e ca de la Cimitirul "Eternitatea" pana la ISCL au fost amplasate absolut aiurea doua semafoare care, in loc sa fluidizeze traficul, il incurca de nu se mai poate, fiind amplasate la 50-60 de metri unul de altul. Cand Parisul, Praga si altii isi propun extinderea retelelor de tramvai, pe aceeasi strada, G. Cosbuc, dansul a ciuntit-o. Ce sa mai spui?



- De ce credeti totusi ca Dumitru Nicolae s-a decis sa candideze pentru a treia oara?

- Pentru ca vrea sa intre astfel in paginile de istorie ale orasului cu faptul ca are trei mandate de primar, pentru ca, din punct de vedere al realizarilor, nu poate intra. Acestea sunt zero. Egale cu prestatia domniei sale.



- Pe cine veti vota in turul doi?

- Nu-l sustin neaparat pe contracandidatul sau, dar Dumitru Nicolae ne-a aratat clar ce nu poate sa faca. Criza de idei in care se scalda nu este neaparat o consecinta a varstei sale. Primarii care s-au dovedit a fi buni pentru propria lor urbe au fost realesi din primul tur, indiferent de culoarea lor politica: Gheorghe Stefan a fost reales primar la Piatra-Neamt, Ciuhandu la Timisoara, Mazare la Constanta... Acest lucru arata ca au facut cu adevarat ceva pentru oras si oamenii le-au dat votul. Din primul tur chiar, si fara nicio ezitare.



- L-ati votat pe Dumitru Nicolae?

- Am fost la vot, dar nu l-am votat pentru ca nu e primarul care sa-mi placa, in sensul ca nu poate fi cu adevarat un om care sa faca lucruri bune pentru oras si pentru galateni. Daca tot vrea sa intre in istoria Galatiului, probabil ca va intra, dar cu certitudine in cea negativa.