Modificarile strambe aduse Legii autorizarii in constructii de guvernul Tariceanu vor fi indreptate printr-un ordin al ministrului dezvoltarii.

Abrogarea "definitiei acord unic" prin Ordonanta de Urgenta nr. 214 din 2008 care a modificat Legea nr. 50 din 1991 a autorizarii in constructii nu va avea efecte asupra solicitantilor de autorizatii de construire au aratat vineri reprezentantii Primariei Craiova. Acestia sustin ca in noile norme de aplicare a Legii nr. 50 vor fi incluse prevederi care obliga institutia arhitectului-sef sa simplifice activitatea de autorizare astfel incat cetateanul sa obtina rapid documentul administrativ. Prin OUG nr. 214 au fost desfiintate birourile de acord unic care au ramas fara obiectul muncii din cauza "abrogarii definitiei de acord unic". Acordul unic era documentul prin care contribuabilul primea prin intermediul primariei avizul de la toti furnizorii de utilitati pentru construirea pe un anumit teren. Conform OUG nr. 214 solicitantul actelor de urbanism este obligat sa-si ia singur avizele prevazute in certificatul de urbanism facand poteci pe rute ca Prefabricate (Calea Severinului) - Dezbenzinare (Simnic) - 1 Mai (sediul Distrigaz) nu neaparat in ordinea asta. Urbanistii craioveni au considerat aceasta prevedere o idiotenie fara margini cerand in mai multe randuri puncte de vedere la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL). "Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a intocmit deja un proiect pentru modificarea anexei la normele de aplicare a Legii nr. 50. Primaria de aceste norme va tine cont. Am cerut oficial in mai multe randuri punctul de vedere al MDRL fata de procedura care trebuie urmata in cazul emiterii avizelor din certificatul de urbanism fiindca noi consideram ca este aberant sa-i trimitem pe oameni dupa avize in zece colturi ale orasului. Ultima data ni s-a raspuns ca desfiintarea notiunii de acord unic nu trebuie sa impiedice eliminarea birocratiei in procesul de autorizare si ca in normele de aplicare vor fi incluse reglementari care chiar ne obliga sa grabim procedurile" a spus arhitectul-sef al Craiovei Mircea Diaconescu.
Noile anexe la normele de aplicare a Legii nr. 50 din 1991 vor fi aprobate printr-un ordin al ministrului dezvoltarii Vasile Blaga. Un proiect al acestui ordin poate fi consultat pe portalul MDRL.