Romanii din diaspora vor avea dreptul de a studia in Romania la toate nivelurile si formele de invatamant, potri-vit unui proiect de lege supus dezbaterii publice de MAE. De asemenea, ei vor putea obtine, prin concurs, burse de studiu in Romania, la orice nivel si forma de invatamant. In plus, vor putea participa la stagii de perfectionare in Romania si se vor bucura de facilitatile aferente pentru cadrele didactice. Potrivit proiectului de act normativ, romanii din afara granitelor vor putea beneficia de acces gratuit in Romania in institutiile de cultura, publice sau private, monumente istorice sau situri de patrimoniu.
In privinta sprijinului financiar sau material, statul ii va sprijini pe romanii din diaspora pentru constructia sau renovarea lacaselor de cult si a institutiilor educationale cu predarea in limba romana din statul de cetatenie. Romanii de pretutindeni vor putea solicita sprijinul financiar sau material al autoritatilor romane pentru a beneficia de manuale, carti de specialitate, beletristica, publicatii si alte materiale in limba romana.
Proiectul stabileste si instituirea Zilei Romanilor de Pretutindeni, care se va sarbatori in fiecare an la 10 mai. (D.P.)