Guvernul se va confrunta saptamana viitoare cu doua motiuni. Prima a si fost depusa luni la Senat de PRM si PSD, semnata de 40 de senatori si intitulata "La iesirea din iarna, facturile si preturile i-au ruinat pe romani".
Semnatarii motiunii solicita Guvernului sa-si revizuiasca intreaga politica sociala, in sensul asigurarii unui trai decent. Ei propun ca salariul minim pe economie sa fie de 4.300.000 de lei, iar sistemul de pensii, atat din mediul urban, cat si din cel rural, sa fie revizuit.
Senatorii care semneaza motiunea mai solicita ca pensiile agricultorilor sa fie majorate "in trepte succesive", astfel incat ele sa fie aduse la nivelul venitului minim garantat". O alta motiune simpla, referitoare la starea economiei romanesti, va fi initiata de PSD la Camera Deputatilor. Motiunea vrea sa scoata in evidenta "modul iresponsabil in care a fost construit bugetul pe 2006 si directia necontrolabila a politicii fiscale".
Dan Mihalache, secretarul executiv al PSD, a declarat ca motiunea are la baza constatarea ca "exista majorari de preturi, tarife si accize in avans fata de planurile stabilite cu partenerii europeni, pentru a se incerca in acest mod de catre Cabinetul Tariceanu sa se compenseze pierderile bugetare generate de introducerea cotei unice de impozitare". (D.P.)