Secretarul de stat roman Bogdan Aurescu a discutat ieri despre dosarul transnistrean cu ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul special al Presedintiei kazahe in exercitiu (PiE) a OSCE.
Nurgaliev a venit ieri la Bucuresti, dupa ce luni a mers la Chisinau, iar marti - la Tiraspol.
Oficialul roman a reiterat pozitia tarii noastre, potrivit careia reglementarea diferendului transnistrean trebuie sa se faca pe baza normelor internationale in materie, cu respectarea integritatii teritoriale si suveranitatii Republicii Moldova, anunta MAE.
In acelasi timp, Aurescu a reiterat sustinerea Romaniei pentru formatul existent de solutionare "5+2" si a exprimat speranta ca, in intervalul de pana la Summit-ul OSCE de la Astana, din 1 si 2 decembrie, va fi posibila organizarea unei reuniuni formale in acest format. El a subliniat necesitatea ca agenda si documentele summit-ului sa reflecte adecvat problema conflictelor inghetate.
In acest context, secretarul de stat a exprimat aprecierea pentru importanta acordata de PiE kazaha conflictelor inghetate si pentru actiunile concrete intreprinse in vederea realizarii de progrese in acest domeniu.
Ambele parti au fost de acord ca este nevoie de pasi concreti in solutionarea dosarului transnistrean, inclusiv in perspectiva dezbaterilor care vor avea loc la Summit-ul de la Astana.
Oficialul kazah a multumit pentru sprijinul acordat de Romania pentru organizarea reuniunii la nivel inalt, cei doi oficiali felicitandu-se reciproc pentru finalizarea, pe 3 august 2010, a procedurii de aprobare a locului si datei summit-ului.
De asemenea, Nurgaliev a anuntat Romania despre rezultatele discutiilor de la Moscova, Kiev, Chisinau si Tiraspol. El a aratat ca includerea Romaniei in turneu se datoreaza rolului relevant jucat in cadrul UE in formarea pozitiilor Bruxelles-ului in dosarul transnistrean.
Conflictele inghetate reprezinta una dintre temele prioritare asumate de Kazahstan ca PiE OSCE in anul 2010, alaturi de combaterea terorismului, Afganistanul, cooperarea in domeniul transporturilor si promovarea tolerantei.
Presedintia in exercitiu a OSCE este detinuta in 2010, pentru prima data in istoria organizatiei, de catre un stat din Asia Centrala. Din Troica OSCE mai fac parte Grecia (PiE OSCE in 2009) si Lituania (PiE OSCE in 2011).