Conducerea Uniunii Civice Maghiare Covasna a arborat ieri-dimineata, la Sfantu Gheorghe, pe sediul cladirii filialei, un steag al CNS cu panglica neagra, protestand astfel fata de esecul referendumului privind acordarea dublei cetatenii pentru maghiarii din afara Ungariei.
Presedintele UCM Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat ca in acest mod se face apel catre secuime sa fie mai perseverenta in lupta pentru pastrarea identitatii nationale si pentru autonomie. “Suntem consternati de rezultatele referendumului“, a declarat Gazda, adaugand ca, “dupa o lunga perioada de comunism, actualii guvernanti socialisti au trecut electoratul ungar printr-o spalare de creiere si de suflete si au dus o politica antinationala, care nu putea sa aiba decat un astfel de rezultat“. “Noi i-am convins pe tinerii nostri sa nu arda steagurile Ungariei, ci am pus, in schimb, pe sediul nostru steagul Consiliului National Secuiesc, cu panglica neagra (...) Facem apel catre secuime sa fie mai perseverenta in lupta pentru pastrarea identitatii nationale, pentru atingerea telurilor, fiindca autonomia va fi acolo unde noi dorim“, a spus liderul UCM.
Dublul referendum desfasurat duminica in Ungaria in legatura cu acordarea dublei cetatenii maghiarilor care traiesc in strainatate, precum si cu privatizarea spitalelor a fost un esec din cauza nivelului scazut de participare, a anuntat Comisia Electorala Centrala (OVB), citata de AFP.