Ofiteri din serviciile secrete si comandantii militari britanici au acuzat SUA ca submineaza politicile britanice din Afganistan si Irak, dupa ce au contribuit la schimbarea din functie a unui aliat al britanicilor din provincia Helmand.
Surse britanice sustin ca CIA exercita presiuni asupra presedintelui afgan Hamid Karzai care a fost nevoit sa-l elibereze din functie pe Mohammed Daud (foto), guvernator al provinciei Helmand din sudul Afganistanului unde Marea Britanie a mobilizat circa 4.000 de militari in 2006.
Daud a fost numit guvernator la mijlocul acestui an in locul unei persoane pe care britanicii au acuzat-o de implicare in traficul cu opiu. Insa, joi, Karzai l-a convocat pe guvernator la Kabul si l-a schimbat din functie, concomitent cu adjunctul sau.
"Americanii stiau ca Daud era principalul aliat al britanicilor", a declarat un oficial, care a precizat ca "totusi ei i-au subminat mandatul acestuia si i-au spus lui Karzai sa-l dea afara".
Pe de alta parte, o evaluare confidentiala a situatiei din Irak mentioneaza "importante tensiuni" in cadrul coalitiei americano-britanice. Comandantii americani din tara s-ar putea opune strategiei britanice de predare a provinciilor Maysan si Basra catre irakieni, parte a unui plan de retragere din tara.
Divergentele dintre cele doua puteri au devenit evidente dupa destituirea din functia a protejatului Marii Britanii, guvernatorul Daud. Daud, care a supravietuit mai multor tentative de asasinat comise de talibani, era considerat un personaj-cheie in cadrul campaniei britanicilor impotrivia traficului cu droguri in provincia Halmand.