Hotararea de Guvern nr. 23/2010 ii dezamageste pe angajatii sistemului de protectie sociala. Daca prevederile acestei hotarari vor fi aplicate, multi dintre ei risca sa isi piarda locurile de munca, iar calitatea serviciilor sociale va scadea dramatic.

Viitorul asistentei sociale din judetul Gorj ar putea fi sumbru, in opinia lui Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Targu Jiu. Acesta a declarat ca hotararea de guvern a fost luata fara o analiza clara a situatiei reale din teritoriu. In prezent, la Centrul Maternal Targu Jiu exista patru posturi vacante, care nu pot fi scoase la concurs. "Ne descurcam destul de greu si fara acesti patru oameni. Suntem 29 de angajati. Avem in centru sase mame cu opt copii si trei gravide. Toti au nevoie de ingrijire. Nu este simplu sa le asiguri toate conditiile acestor mame si acestor copii. Este vorba de cheltuieli de personal, pentru hrana, utilitati, paza. Am facut economii cate am putut, dar nu le pot scoate carnea din meniu. Asistatii social de aici se vor simti la centru ca si la ei acasa, acolo unde nu au conditii si nu au ce manca. Este pacat, dupa o munca de ani de zile, dupa realizari, sa punem la pamant tot ce am realizat", a declarat Gheorghe Milosteanu.
Asistenta sociala inseamna grija fata de oameni

La nivelul judetului Gorj inca nu a fost stabilit cu exactitate modul in care vor fi aplicate prevederile hotararii de guvern. Abia dupa ce o sa se stie care este bugetul alocat judetului Gorj, la nivelul consiliului judetean va avea loc o intalnire cu reprezentantii sistemului de asistenta sociala si se vor lua decizii. "Multa lume nu intelege ca in sistemul social se lucreaza cu beneficiari care ne creeaza probleme. Aceste lucruri nu se fac usor. M-am asteptat ca la realizarea acelei hotarari de guvern sa se tina cont de aceasta realitate. Dupa prevederile acestei hotarari, ar trebui sa mai raman cu zece angajati din 29. Cum sa imi mai desfasor activitatea in aceste conditii? Criza economica accentuata produce oameni saraci, care au nevoie de asistenta sociala. Cum sa mai lucram noi cand nu avem personal? Daca cheltuielile scad sub minimul necesar, nu stiu cum ne vom descurca. Sunt foarte dezamagit de toata aceasta situatie", a spus Gheorghe Milosteanu. Cei care risca sa ramana fara un loc de munca sunt speriati. "Avem rate la banca pentru casa. Ce o sa ne facem daca ne dau afara? Am inteles ca este inca in discutie problema", a spus unul dintre angajati.