Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, cu seful statului Israelian, Shimon Peres. Discutiile dintre cei doi sefi de stat, care au continuat discutiile de anul trecut incepute la vizita presedintelui Basescu in Israel, au vizat, printre altele, probleme regionale si sectorul militar, insa au abordat si subiectul pacii in Orientul Mijlociu.
"Discutiile de joi au fost o continuare a discutiilor purtate anul trecut, cand am vizitat Israelul, au vizat in primul rand cooperarea bilaterala intre Romania si Israel, cooperare care vizeaza sectorul militar, tehnologic, educatie, afaceri, turism", a declarat presedintele Traian Basescu, la finalul discutiilor.
In cadrul intrevederii dintre cei doi sefi de stat, subiectul pacii din orientul Mijlociu a fost abordat cu extrem de mult interes.
"Am abordat probleme regionale si subiectul pacii in Orientul Mijlociu a fost un subiect extrem de important. L-am informat pe Shimon Peres legat de pozitia noastra cu privire la doua aspecte: unul legat de reluarea negocierilor palestiniano-israeliene, despre care noi sustinem ca trebuies reluate fara preconditii, acelasi lucru subliniindu-l si legat de negocierile siriano-israeliene. A pune preconditii care de fapt trebuie sa fie apropiate de finalizarea negocierilor ni se pare un mijloc de a bloca negocierile in Orientul Mijlociu", a explicat Basescu.
In acelasi timp, Basescu l-a informat pe Shimon Peres de faptul ca Romania sustine, "fara rezerve", aplicarea ultimei rezolutii a Consiliului de securitate cu privire la sanctiunile ce urmeaza sa fie aplicate Iranului.