Ieri, la statuia lui Szacsvay Imre, situata langa Podul Intelectualilor, a avut loc ultimul eveniment electoral al UDMR Bihor, mai exact, semnarea unui angajament pentru reprezentarea intereselor oradenilor (sau, cel putin, asa se numeste oficial angajamentul).
Cu acest eveniment, reprezentantii UDMR Bihor sustin ca vor sa-si incheie campania electorala, un moment simbolic pentru comunitatea maghiara. "Am ales doua locuri semnificative pentru comunitatea maghiara din Oradea si atunci cand ne-am lansat candidatii, si acum cand ne incheiem campania. Se cunoaste care este insemnatatea atat a parcului Petõfi Sándor, cat si a statuii lui Szacsvay Imre pentru noi", a explicat vicepresedintele UDMR Bihor, Szabó Ödön.
UDMR sta bine cu campania, dar prost cu logica
Cei cinci candidati maghiari care au semnat angajamentul, Delorean Gyula, Sarkady Zsolt, Kállay László, Petõ Csilla si Csuzi István, stau probabil foarte prost cu logica. Aceasta ar fi singura explicatie valida, de vreme ce in angajament sunt prezentate doua puncte care sunt antitetice si care, in mod natural, se exclud unul pe altul. Despre ce este vorba? La punctul 1 al declaratiei se precizeaza: "in calitate de candidati maghiari, suntem insarcinati cu reprezentarea deplina a intereselor comunitatii noastre maghiare, prin talentul si puterea noastra sa servim idealul pastrarii identitatii noastre specifice, folosindu-ne de toate formele legale europene de autodeterminare si autonomie, care sunt acceptate ca instrumente de infaptuire necesare acestui deziderat". La punctul al doilea al angajamentului se precizeaza ca: "in cazul succesului in alegeri, atat in nume propriu, cat si in numele organizatiei reprezentate, declaram ferm ca vom reprezenta toti alegatorii oradeni, indiferent de nationalitate, religie, ideologie sau alte diferentieri posibile". Prin urmare reprezentantii UDMR sustin ca ii vor reprezenta pe toti oradenii, dar ca vor lupta pentru autonomie. Oare oradenii de nationalitate romana vor fi de acord cu ideea de autonomie? Sa intelegem din aceasta contradictie ca UDMR vrea sa fie votata de toata lumea, dar va lupta impotriva unora dintre alegatorii care o vor vota? Apoi, daca autonomia este doar un mijloc de conservare a identitatii, inseamna ca reprezentantii comunitatii maghiare din Bihor considera ca in Romania minoritatilor nu le sunt respectate drepturile. Cum se impaca acest lucru cu realitatea, cu faptul ca, in 18 ani de la Revolutie, maghiarii au avut parte de un tratament pozitiv, ba chiar discriminatoriu in raport cu alte minoritati din Romania.