In cazul in care Traian Basescu va fi suspendat de Parlament si se va ajunge la votul populatiei pentru demiterea sau ramanerea sa in functie, campania "pro" si cea "contra" presedintelui ar putea avea o miza reala, sustin realizatorii sondajului desfasurat in perioada 27 martie-1 aprilie. Potrivit acestora, victoria presedintelui in cazul unui eventual referendum nu se dovedeste, in momentul de fata, una certa.

In cazul in care, pentru demiterea presedintelui, populatia ar fi chemata la urne, 41,7% ar vota pentru ramanerea in functie, 31,3% pentru demitere, 16,8% nu stiu sau nu sunt hotarati, 8,5% nu ar merge la vot si 1,7% nu vor sa raspunda, releva un sondaj realizat de Data Media si Institutul Pro. Configuratia optiunii de vot arata ca diferenta dintre cei care il sustin pe Traian Basescu si cei care ar vota pentru demiterea sa nu este decisiva in acest moment. Realizatorii sondajului considera ca, probabil, in cazul unui referendum, participarea la vot ar fi mai mica decat cea rezultata din acest sondaj, caz in care ar putea exista surprize.
Potrivit rezultatelor sondaju-lui, Traian Basescu este, pen-tru 28,4%, principalul vinovat pentru schimbarea in rau a relatiilor dintre PNL si PD, in timp ce 22,6% cred ca premierul Tariceanu este responsabil. Datele mai releva ca 57,3% dintre romani considera ca relatiile dintre PNL si PD s-au rupt, 37,6% ca nu mai sunt asa bune ca la inceput, 3,9% nu stiu sau nu raspund si doar 1,2% ca sunt la fel de bune ca la inceput.

PSD castiga in simpatia electoratului

Romanii au parerea cea mai buna despre liderii PSD, o parere destul de buna despre liderii PNL, in timp ce PD nu se remarca decat prin exponentul sau indirect de la Cotroceni, Traian Basescu, reiese din cercetarea efectuata de Data Media. Presedintele, despre care au o parere foarte buna si buna 43,5% dintre electori, este devansat de doi lideri PSD, Mircea Geoana si Victor Ponta, cu 50,8%, respectiv 48,8%. In topul primilor zece apar patru membri PSD (Geoana, Ponta, Iliescu si Nastase), trei membri PNL (Olteanu, Tariceanu, Antonescu) si niciun membru PD (Emil Boc apare pe locul al 12-lea, cu 27,6%).
Situatia se distribuie la fel in ceea ce priveste parerea foarte buna si buna despre partide (cu mentiunea ca aceasta intrebare nu reflecta nici optiuni de vot si nici potentiale bazine electorale, parerea buna si foarte buna fiind o variabila mai difuza decat cele referitoare la incredere sau vot). Astfel, 47,4% au opinii pozitive despre PSD, 40% - despre PNL, 37,6% - PD, 35,5% - PNG, 24,3% - PRM, 16,5% - PLD, 12,8% - PIN, 12,7% - PN„CD, 12,6% - UDMR si 12% - PC.