Victor Ponta, presedintele PSD, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Temele discutiei au fost: solutiile PSD pentru depasirea crizei economice, situatia din PSD, disputa cu Mircea Geoana, strategia PSD in sesiunea parlamentara din toamna privind o eventuala motiune de cenzura, relatia cu Crin Antonescu si PNL si raspunsul la afirmatiile lui Traian Basescu privind o eventuala intrare la guvernare. Realizator: Dan Tapalaga. Victor Ponta a raspuns la 21 de intrebari. Puteti citi, in continuare, partea a doua a dialogului.

• Intrebare: 1. Din ce bani veti plati salarii si pensii la nivelul anului 2008 - asa cum promiteti la televizor - daca Romania are deja un deficit de 8 MILIARDE DE EURO la bugetul de pensii? Veti face imprumuturi - credite - externe pentru asta ? Va rog politicos sa nu raspundeti la fel ca V. Vosganian care - tot aici pe HotNews - la un interviu identic si la o intrebare identica, a dat un raspuns extrem de complex si de cuprinzator: "din impozite". 2. Dupa ce veti plati aceste pensii, cu ce bani veti mai face si INVESTITII pentru Spitale si Autostrazi ? 3. Cum vor veni investitorii straini intr-o tara ca Romania in conditiile de mai sus?
• Victor Ponta: 1. Cifra prezentata de dvs este gresita. Deficitul nu este de 8 mld, ci de vreo sase ori mai mic. Bugetul tarii se compune din taxe, impozite si, desigur, si imprumuturi, dar important este ce faci cu acele imprumuturi. Si aici imi mentin critica la adresa guvernului Boc pentru modul in care a folosit banii de la FMI. 2. Ca sa raspund foarte scurt, prin gasirea unor surse noi de venituri la buget si prin oprirea coruptiei ingrozitoare, care in acest moment duce o mare parte din bugetul de stat catre firmele conectate de partidul de guvernamant. 3. Va reamintesc ca investitorii straini au venit in Romania in perioada 2000 - 2008 cu guverne social democrate sau liberale si au plecat in 2009 - 2010.

• Intrebare: Cad estimati ca va fi ziua in care cei care acum au peste 40 de ani vor disparea de pe scena politica. se face reforma in PSD pentru descotorosirea de oamenii influenti care pot aduce pe cineva in fata, dar apoi il manevreaza dupa bunul lor plac? Este Victor Ponta la dispozitia domnilor Iliescu si Nastase, sau poate spune raspicat ce gandeste?
• Victor Ponta: Fiecare poate sa vada jumatatea paharului care-i place, inclusiv intr-un partid. Poti sa-i vezi pe cei 15 noi presedinti de organizatii judetene, majoritatea mai tineri decat mine, sau pe cei doi-trei din cei vechi care au performante si era normal sa ramana in functie. Reforma in PSD se face in aceasta perioada indiferent daca vreau sa nu vreau eu si indiferent daca intotdeauna va mai fi aratata o persoana sau alta cu degetul. Ii respect pe domnii Iliescu si Nastase, ma sfatuiesc cu ei in destule probleme, dar daca considerati ca nu spun ce gandesc sau nu fac ce cred eu ca e mai bine inseamna ca nu am reusit sa ma fac cunoscut dvs cu adevarat.

• Intrebare: 1. Daca presedintele Senatului nu are voie sa se refere la PSD mai poate conduce un senat din care fac parte membri ai PSD? Sau orice fac acestia este perfect si seful senatului nu are dreptul sa reactioneze la nimic? 2. Cam cite luni fara guvern cu depline puteri vom avea daca presedintele nu declanseaza alegeri anticipate? Ati facut un calcul?
• Victor Ponta: 1. Presedintele Senatului isi poate indeplini foarte bine atributiile atata timp cat respecta regulamentul Senatului; deciziile politice nu le ia un presedinte al Camerei, ci plenul prin vot. 2. E o intrebare pe care trebuie sa o adresati presedintelui Traian Basescu. Nu este in atributia mea sa propun prim-ministri si sper ca dl presedinte Basescu, la momentul unei crize politice, isi va indeplini obligatia constitutionala de a media acea criza, nu de a o accentua.

• Intrebare: De ce tot sustineti impozitarea progresiva? Mai bine ati sustine taierea de ajutoare sociale necuvenite si trimiterea omului puturos la munca. De ce nu faceti asta? Va spun un lucru: in Franta pentru 5000EUR brut se plateste un impozit de 1050EUR pe luna(ATENTIE!!! aceasta tara are impozit progresiv). Pentru aceasta suma in Romania se plateste 1652EUR (asta cu impozit fix). Ma refer la impozitul platit de angajat. Nu este suficient? Ce spuneti??? Singura solutie pe care am vazut ca o aveti este impozitarea si mai mult a celor care muncesc si incurajarea lenesilor (editat HN). Deoarece eu nu vad in momentul de fata pe nimeni din poltica capabil sa scoata tara din criza am ales sa plec in Franta sa lucrez si sa platesc impozite acolo. Macar acolo stiu ca nu-mi ard de vii copii in maternitati.
• Victor Ponta: In primul rand pentru ca, daca tot ati dat exemplul Frantei, in toate tarile europene, si in Statele Unite ale Americii, impozitarea diferentiata este sistemul care aduce mai multe venituri la buget si pastreaza echilibrul social. In al doilea rand, impozitarea diferentiata nu poate functiona decat in coordonare cu un sistem de deduceri care sa realizeze tocmai ce dvs cereti: incurajarea muncii si a cheltuirii banilor in directiile si in domeniile importante pentru noi ca tara, si nu pentru marii producatori internationali de bunuri. Este insa de datoria noastra sa explicam populatiei mult mai clar ce presupune sistemul de impozitare diferentiata si asta vom face in perioada urmatoare.

• Intrebare: V-am urmarit destul de des in ultimul timp iesirile in public. Am cautat sa vad o strategie a dvs asupra gestionarii Romaniei in situatia delicata in care ne aflam. Inafara de "guvernul fura+Basescu complice" nu am reusit sa retin o a doua idee din discursul dvs. Ati spus foarte des ca guvernul(si ati si nominalizat) fura. Sint convins ca vorbiti in cunostinta de cauza - de ce nu denuntati coruptia pe baza informatiilor care le aveti? Ce credeti ca va scoate Romania din criza? Considerati ca, cresterea cheltuielilor salariale in sectorul de stat ar putea ajuta economia?
• Victor Ponta: 1. Daca astazi retineti in afara de Guvernul fura, ceea ce-i adevarat, si ca PSD propune impozitare diferentiata, am facut deja un mare pas inainte.
2. Am denuntat coruptia prin instrumentele noastre politice si parlamentare (cazul Ridzi, cazul Videanu etc), iar presa este chiar mai eficienta decat noi in a arata aceste cazuri, din pacate sistemul de justitie nu este lasat sa ia masuri si asta de fapt e problema Romaniei. 3. Nu. Cred ca nu cheltuielile salariale trebuie crescute, dar in mod sigur economiile cele mai importante la buget pot fi facute prin reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii, adica exact clientela politica a PDL, de unde pana azi nu s-a taiat nici un leu.

• Intrebare: Domnule Ponta in rpezent Romania cheltuie 80% din Buget pe salariile bugetarilor, pensii, subventii si diverse ajutoare sociale. Dumneavoastra ati declarat ca daca veti veni la Putere veti elimina impozitele ptr cei care castiga mai putin de 1000 RON pe luna. Ati calculat impactul acestei masuri asupra Bugetului - deja gaurit?
• Victor Ponta:1. Din nou, informatiile sunt gresite si vina principala apartine d-lui presedinte Basescu, care a avansat aceasta minciuna cu 80% din buget pe salarii si pensii. Adevarul este dat de Comisia Europeana, care arata foarte clar ca Romania cheltuie 13% din PIB pentru protectie sociala (locul 26 din 27 de tari membre), in timp ce media europeana este de 26%. Intre ce spune Comisia Europeana si ce spune presedintele Basescu, eu stiu sigur cine minte si cine are dreptate. 2. Prin impozitare diferentiata am calculat si ceea ce se pierde prin neimpozitarea celor cu venituri de pana la 12.000 de RON pe an. Se recupereaza de la categoriile cu venituri foarte mari, care astazi platesc 16% in Romania si in jur de 50% in Franta, Germania, Italia etc.

• Intrebare: Atunci cand parlamentarii plecau de la PSD infierati acest gest. Acum vad ca deveniti mai binevoitor daca dezertarea este in interesul scopurilor PSD. Considerati ca sunteti consecvent?
• Victor Ponta: Consider ca ma aflu intr-un cerc vicios, si am capacitatea de a iesi din el. 1. Ca principiu, migratia parlamentara o consider negativa si vom sustine sanctionarea sa prin Constitutie (la fel ca la alesii locali). 2. Consider ca sa pleci din opozitie la putere este condamnabil pentru ca o faci in mod clar pentru avantajele puterii. Nu se poate aplica aceeasi judecata la cei care pleaca de la putere si vin in opozitie. 3. Cercul vicios de care vorbesc se refera la solicitarea aproape generala de a trece o motiune de cenzura si a da jos guvernul, ceea ce matematic si constitutional este posibil doar daca la voturile PSD si PNL se adauga si alti parlamentari.