Premierul britanic Tony Blair a afirmat ca se va deschide o relatie diferita cu Iranul daca Teheranul doreste acest lucru, informeaza Associated Press. Blair, care a facut aceasta declaratie in contextul eliberarii marinarilor britanici din Iran, a spus ca s-au deschis linii de comunicare noi si interesante cu Iranul. El a precizat totodata ca nu exista nici un fel de "intelegeri" intre elemente iraniene detinute in Irak si echipajul britanic eliberat.

Cei 15 marinari britanici eliberati de Teheran dupa 13 zile de captivitate au sosit ieri acasa, ‘‘un cadou‘‘ neprevazut al presedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, care lasa totusi numeroase intrebari fara raspuns, relateaza din Londra agentiile internationale de presa. Militarii, printre care si o femeie, care fusesera capturati de Iran sub acuzatia ca au patruns ilegal in apele teritoriale iraniene din Golf, au sosit la bordul unei curse British Airways, la scurt timp dupa miezul zilei, pe aeroportul londonez "Heathrow".

Eliberati fara negocieri

Exprimindu-si bucuria in legatura cu intoarcerea marinarilor acasa, premierul britanic Tony Blair a declarat ca eliberarea lor s-a facut ‘‘fara tranzactie, fara negociere‘‘, precizeaza AFP. In opinia lui Blair, odata cu sosirea celor 15 marinari acasa s-au deschis noi si interesante linii de comunicare cu Iranul, noteaza AP.

Din Teheran, Ali Akbar Velayati, principalul consilier al liderului spiritual iranian Ali Khamenei, a declarat ca Iranul si-a atins obiectivele in ce priveste cazul marinarilor britanici, precizind ca Londra a adresat Teheranului o scrisoare cu scuze. In momentul in care avionul a aterizat pe "Heathrow", Blair si-a exprimat, din Downing Street, regretul in legatura cu moartea a patru militari britanici in Irak, care a umbrit bucuria eliberarii celor 15 marinari, inaintea unui lung sfirsit de saptamina pascal.

Imediat dupa sosire marinarii au fost transferati cu doua elicoptere militare la baza militara Chivenor (Devon, sud-vest) pentru a fi chestionati si supusi unor examene medicale.

Fara nici o explicatie concreta, Teheranul i-a eliberat ieri pe cei 15 marinari britanici, retinuti timp de 13 zile pentru vina de a fi incalcat apele maritime iraniene. Dupa ce in prealabil Londra adresase Teheranului o scrisoare prin care isi cerea scuze pentru acest incident, ieri premierul Tony Blair si-a oferit disponibilitatea de a crea noi relatii diplomatice cu Iranul.