Declaratiile facute de presedintele Basescu la Paris, in fata unor reprezentanti ai diasporei, au fost taxate prompt de cei doi adversari ai sai in batalia pentru postul de presedinte, Mircea Geoana si Crin Antonescu. Presedintele Basescu si-a declarat luni seara, in fata reprezentantilor diasporei romane din Franta, dezamagirea fata de consecintele actuale ale sustinerii aliantei intre PD-L si PSD.
"Este un lucru pe care nu trebuie sa-l evit la Paris. Multi dintre dumneavoastra ati sustinut o solutie, alta decat de stanga. Cred ca prin solutia politica pe care am gasit-o in luna decembrie 2008, pe multi dintre dumneavoastra v-am dezamagit. Vreau sa stiti ca m-am dezamagit si pe mine insumi", s-a adresat Traian Basescu comunitatii romanesti din Paris.
"Presedintele Traian Basescu se prostitueaza electoral pentru un pumn de voturi", a taxat liderul PNL, Crin Antonescu. Mircea Geoana crede ca declaratiile presedintelui Basescu despre regretul ca a contribuit la formarea coalitiei PDL-PSD, "dau senzatia de instabilitate politica".
In opinia presedintelui liberal, este umilitor pentru Romania si romani sa aiba un presedinte care se prostitueaza electoral, asa cum face Traian Basescu. "Umilitoare mi se pare situatia unui presedinte al Romaniei care, in curtea Ambasadei de la Paris, in fata a 70 - 100 de cetateni romani care traiesc acolo, se milogeste pur si simplu, se prostitueaza electoral, vaicarindu-se ca are un Guvern in tara pe care de fapt nu-l doreste, care nu-l reprezinta. Nu e normal ca presedintele Romaniei sa se prostitueze electoral pentru un pumn de voturi si sa denunte si sa regrete si sa se autoflageleze la Paris pentru ceea ce a facut in Romania ", afirma Antonescu. Liderul liberal a trecut in revista si carentele de care Basescu ar da dovada in domeniul relatiilor externe, cazul raspunsului agresiv legat de situatia din Republica Moldova sau teza axei Bucuresti - Londra - Washington . considerata doar o expresie lipsita de orice consistenta sau masura benefica pentru statul roman", spune Crin Antonescu. "In patru ani Traian Basescu a avut doar prilejul sa povesteasca despre Marea Neagra din spatele domnului presedinte Bush. Cat despre o relatie cu Londra, nici nu poate fi vorba", a conchis presedintele PNL. La randul sau, Mircea Geoana a spus ca tara are nevoie de "stabilitatea si competenta" aduse de PSD.
"Tara e intr-un moment dificil, ea trebuie guvernata, ea trebuie guvernata prin stabilitate si competenta, ceea ce PSD a adus in aceasta coalitie. In rest numai de bine, cred ca a fost o vizita de succes la Paris ", a conchis presedintele Senatului.
Dar ce a fost, totusi, la Paris ? Presedintele Traian Basescu le-a explicat luni reprezentantilor comunitatii romanilor din Franta ca se simte el insusi dezamagit de aducerea PSD la guvernare, dar si-a justificat optiunea prin necesitatea evitarii instabilitatii politice, "intr-o perioada care deja se prefigura" a fi de criza. Seful statului a explicat ca dincolo de a se dezamagi pe sine insusi, avea "obligatia" sa garanteze Romaniei o solutie stabila, "intr-o perioada care deja se prefigura a fi o perioada de criza". "As fi putut, dintr-o vointa politica, care sa-mi respecte toate abordarile trecute, as fi putut fi un presedinte care sa-si impinga tara intr-o situatie de instabilitate politica pentru a-si respecta niste crezuri. Am preferat sa sacrific crezurile mele, decat sa sacrific Romania impingand-o in instabilitate politica. Pentru asta pot fi judecat, pot fi apreciat, dar important este ca Romania sa aibe stabilitate", a fost ultima interventie din discursul sefului statului.De altfel, situatia prezentei PSD la guvernare a starnit si nemultumirea unei doamne in varsta, care a tinut sa-i aduca reprosuri sefului statului.
"Daca puteam, bagam si PNL si UDMR...", a incercat presedintele sa explice. "Cand am vazut toti pesedistii... Aduceti oameni care sunt in toate partidele", a insistat doamna. "Asa adancim criza", a intervenit o alta persoana. In replica, Basescu a incercat din nou sa rezolve situatia spunand ca a vrut sa-i aduca "pe toti la guvernare", dar n-a putut. "Ati inceput foarte bine, dar n-ati terminat tot...", nu s-a lasat doamna. Presedintele, in multime, a raspuns oamenilor prezenti la sediul amdasadei: "Doamna, sa vedem, dar sa scap de criza asta". Ne amintim ca, asa cum procedeaza acum cu PSD, la fel a procedat Basescu si cu liberalii: dupa ce a facut Alianta DA, dezamagit, i-a criticat pe parteneri de cate ori a avut ocazia. Unde duc dezamagirile presedintelui Basescu?