Impactnews.ro: Destinatia USL (Autor: CORINA DRAGOTESCU)

Tot mai multi primari pedelisti si-au luat bilet spre o noua destinatie politica: USL. Cu o capacitate mare de primire, USL are, zilele acestea, la portile sale numerosi turisti politici, care vor sa se cazeze. Ca in orice business, USL este bucuros ca-i merge afacerea pe timp de criza.
Un asemenea val de treceri de la Putere la Opoztie am mai intalnit inainte de alegerile din 2000 cand PSD, la vremea aceea, era asaltat de cereri de transfer. Pentru USL, astazi, totul este doar un calcul politic rece. Inainte, cand votul era in doua tururi de scrutin, asta era perioada negocierilor intre partide. Votul intr-un singur tur a simplificat lucrurile si a deschis piata de achizitii, pe care, in perspectiva, USL sta mai bine. Miza e clara, anume numarul de primari pe care o sa-l aiba o formatiune sau alta.
Noul sistem de vot, profund antidemocratic, avantajeaza primarii in functie. El a fost gandit si promovat insistent de PDL in idea ca-si va salva macar numarul de primar existenti. Un procent de 32%, cat are PDL azi, inainte de migrari, ar fi fost onorabil. Iata insa ca PDL nu a luat in calcul solutiile romanesti, pe care politicienii le gasesc in ultima clipa si anume migrarea cu catel si purcel de la un partid la altul. PDL a mizat pe faptul ca cine pleaca la un alt partid isi pierde mandatul. Nimeni nu a anticipat ca primarii ar putea pleca in ultima luna, adica atunci cand, oricum, nu mai conteaza. Asa ca PDL pierde acum pe propriul calcul politic.
De partea cealalta, USl pare o insula de lux spre care se indreapta toti. Perspectiva unor procente mari la parlamentare face din USL un fel de El Dorado, un miraj politic. Cu totii viseaza sa apuce o parte din banutii in care se vor fi transformat procentele mari de acum. Experienta arata insa ca aceste migratii sunt, de regula, prima cauza de destructurare a unei aliante. Zazania dintre noii veniti din partea Puterii si cei care au mancat painea neagra a Opozitiei ani de zile este prima etapa. Cineva spunea, pe vremuri, ca PSD este mereu ca un vapor mare de fundul caruia se agata fel de fel de gunoaie din apa. Cam la fel este acum si cu USL.
Dar politica e cinica si victoriile se calculeaza doar in cifre, nu si in moralitate. Este destul de clar ca miscarea preelectorala a fost castigata de USL. Ramane sa vedem mutarea PDL-ului, pentru ca, in mod sigur, PDL nu va ramane fara replica politica la migratiile de primavara.