Deutsche Welle publica articolul "Parlamentul a adoptat programul de austeritate propus de Guvern", pe care il puteti citi in continuare.
'La capatul unei dezbateri aprinse, marcate de proteste zgomotoase in interiorul si in afara cladirii Parlamentului, motiunea de cenzura a fost respinsa, oferind Guvernului posibilitatea de a pune in practica programul de austeritate.
Numaratoarea voturilor din seara de marti a consemnat 228 de voturi in favoarea motiunii de cenzura si 197 de voturi impotriva. Faptul ca au lipsit doar 8 voturi pentru ca Guvernul sa fie demis a sporit fireste dezamagirea Opozitiei, care a depus o mare energie pentru combaterea programului guvernamental. Guvernul nu are nici el motive de bucurie, deoarece nu poate spune cu toata convingerea ca ar fi primit astazi un vot de incredere.
Legile privitoare la reducerea pensiilor si salariilor, care se considera adoptate, se vor aplica de la data intrarii lor in vigoare, dar asupra acestui aspect apasa inca o anumita nesiguranta. Opozitia a anuntat ca va contesta legile la Curtea Constitutionala, ceea ce amana termenul de aplicare. Teoretic nu este exclus ca inaltul for constitutional sa respinga legile Guvernului, dar judecand dupa intregul context politic acest lucru este putin probabil.
Victoria de astazi a Guvernului este, asadar, inceputul unei perioade extrem de dificile din punct de vedere social si politic. Pana in prezent cu ajutorul imprumuturilor externe societatea romaneasca a reusit sa atenueze in buna masura socul crizei economice, care s-a rasfrant doar asupra mediului privat, dar de acum inainte statul va trebui sa restranga drastic cele mai sensibile cheltuieli publice.
Nimeni nu exclude in acest moment posibilitatea ca la toamna, cand socul legilor adoptate se va face simtit cu mai multa putere, sa fie declansate proteste sociale de mai mare amploare. Totusi manifestatiile organizate in ultimile saptamani au fost extrem de firave prin raportare la asteptarile create si mai ales la tonul denuntator al opozantilor si al presei. De aceea multa lume se intreaba daca nu cumva inclinatia catre revolta a societatii romanesti a fost mult exagerata.
In ciuda faptului ca Guvernul Boc nu se mai bucura de pretuire, cetatenii tarii nu sunt poate dispusi sa contribuie la dezorganizarea insurectionala a vietii publice. O anumita prudenta si moderatie, de care a dat de altfel mereu dovada societatea romaneasca, ar putea interveni si de data aceasta pentru a calma situatia. Niciodata de la caderea comunismului, nu au avut loc in Romania scene de violenta sociala fara ca ele sa fi fost pilotate cinic din umbra, asa cum s-a intamplat cu mineriadele si cu infruntarile de strada de la Targu Mures din 1990. Exista asadar, in ciuda unei ambiante incarcate, premise bune pentru ca Romania sa faca fata situatiei cu demnitate.
O dificultate ar putea, paradoxal, sa vina de la Guvernul insusi care, desi a castigat o victorie, nu se bucura de o reala credibilitate. Nici macar membrii majoritatii guvernamentale nu acorda primului ministru Emil Boc increderea de care ar avea nevoie, carenta care difuzeaza lent in intregul aparat de stat si in intreaga societate. Opozitia care percepe cu limpezime acest lucru nu face de aceea economie de fraze caustice.
Discursul fostului premier Calin Popescu Tariceanu este o mostra caracteristica: "Este penibil sa avem in Romania un astfel de om - Emil Boc - care ocupa functia de prim-ministru intr-o tara care se vrea europeana".
Acest mod de a vorbi este fara precedent in viata politica romaneasca si el nu poate sa nu aiba urmari. Guvernul are asadar de luptat nu doar cu nemultumirea publica enorma, nu doar cu dificultatile obiective ale unei economii care nu da semne de redresare, dar si cu lipsa sa de credibilitate.'