Deputatul independent Nati Meir - membru in Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor - a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Inaltei Curtii de Casatie si Justitie. Nati Meir este acuzat de evaziune fiscala, fals intelectual si inselaciune, in legatura cu incheierea unor contracte de munca pentru Israel.
Potrivit anchetatorilor, in calitate de asociat unic la firma Orwalsam Trading, in perioada 2000-2002, s-a sustras de la plata taxelor si impozitelor, diminuand cu buna stiinta veniturile societatii cu 21 de miliarde de lei vechi (600.000 de euro). Totodata, Nati Meir, in perioada 2000-2005, ar fi indus in eroare, cu ocazia incheierii si executarii contractelor de mediere a fortei de munca, 129 de persoane carora le-a produs un prejudiciu de 390.539 de lei (110.000 de euro), incheind contracte de plasare a fortei de munca in calitate de "agent de ocupare", prin intermediul firmei Orwalsam Trading cu societati angajatoare din Israel, specializate, in principal, in domeniul constructiilor civile.
Firma Orwalsam Trading incheia cu persoane fizice contracte de mediere, prin care societatea, reperezentata de Nati Meir, se obliga sa intermedieze angajarea beneficiarului in meseria pe care acesta o declara ca o are, sustine Biroul de presa al Ministerului Public. Potrivit contractului, beneficiarul avea obligatia financiara ca la incheierea contractului sa achite o taxa de inscriere, in valoare de 5 milioane de lei vechi, care nu era rambursabila, si sa depuna garantiile acoperirii daunelor contractuale. In cadrul incheierii contractelor, muncitorii, parti vatamate in proces, au relevat faptul ca au platit direct lui Meir sume cuprinse intre 2 si 10 milioane de lei vechi, reprezentand taxe de inscriere, dar si sume intre 550 si 3.500 de dolari, care constituiau "comisioanele" societatii Orwalsam Trading. Impotriva lui Meir au formulat plangere 129 de persoane, care au reclamat faptul ca, desi au platit sumele pretinse, nu li s-au eliberat chitante, Meir spunandu-le ca acestea urmeaza sa le fie remise atunci cand ajung in Israel si sunt angajate la societatile pentru care au optat.
Meir ii informa personal privind datele plecarii, conditiile, ceea ce a dat o forma aparenta de legalitate, astfel ca mai multi muncitori, inainte de a obtine viza de lucru, renuntau la serviciile lor din tara, ulterior ei devenind someri. Mai mult, sumele platite de ei in raport cu cat venit aveau, erau impovaratoare, au apreciat anchetatorii. Parlamentarul independent va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.