Agerpres informeaza: Deputatul PDL Mihail Boldea propune limitarea accesului la dosare penale prin modificarea Codului penal
Deputatul PDL Mihail Boldea a anuntat, luni, depunerea la Parlament a unei propuneri legislative care vizeaza modificarea si completarea Codului penal in sensul limitarii accesului la informatiile cuprinse in dosarele aflate in stadiul de cercetare penala sau pe rolul instantelor de judecata.
Potrivit propunerii, accesul la dosare este permis doar avocatilor si partilor si numai pe baza unei identificari prealabile si a unei procuri valabile in acest sens.
In expunerea de motive la proiectul de lege, deputatul Boldea arata ca, in practica, unii functionari care au acces la aceste dosare ofera date din dosarele penale aflate pe rolul instantelor de judecata sau in stadiul de urmarire penala, fara acordul prealabil al partilor, aceste informatii fiind apoi folosite pentru a crea o presiune asupra anchetatorilor, instantelor sau partilor din dosar.
In plus, sustine deputatul PDL, prin divulgarea publica a unor informatii confidentiale dintr-un dosar penal aflat pe rolul instantelor de judecata, imaginea unei persoane este lezata si deteriorata, inainte ca instantele abilitate sa ia o decizie definitiva.
Initiativa propusa de democrat-liberalul Mihail Boldea are ca scop, prin completarea ce ar urma sa fie adusa Legii 15/1968, ‘tocmai pastrarea unei confidentialitati asupra probelor si stadiului dosarului, anchetatorul sau instanta neputand fi astfel influentati in luarea unei decizii‘.