Deputatii din Comisia juridica au adoptat saptamana trecuta un amendament la proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala, prin care incalcarile normelor de procedura de catre judecatori, procurori si politisti vor fi considerate abateri disciplinare.
In randul procurorilor, judecatorilor si politistilor doljeni, parerile sunt impartite. Unii sunt de acord cu amendamentul Codului de Procedura Penala, iar altii sustin ca o asemenea prevedere nu era necesara.
Amendamentul, propus de deputatul PSD Eugen Nicolicea, prevede ca "incalcarile dispozitiilor Codului de Procedura Penala de magistrati sau de organul de cercetare penala constituie abatere disciplinara, daca fapta nu constituie infractiune".
Nicolicea a explicat ca prin introducerea acestui amendament a dorit responsabilizarea magistratilor, respectiv a procurorilor si a judecatorilor, precum si a organelor de cercetare penala.
"Am constatat ca incalcarile normelor de procedura nu constituie abatere disciplinara si nu mi se pare firesc sa se incalce legi, iar aceasta incalcare sa nu fie considerata nici macar abatere disciplinara", a opinat Nicolicea. Deputatul a apreciat ca justitia "va merge" in momentul in care magistratii vor fi responsabilizati: "In momentul de fata, drepturile lor sunt prevazute si sunt destul de multe. E cazul sa fie prevazute si sanctiuni, in cazul in care nu-si fac datoria asa cum scrie legea. Am propus ca incalcarile normelor de procedura sa constituie abatere disciplinara, evaluarea abaterii, gravitatea ei si modul de sanctionare fiind stabilite de CSM, potrivit atributiilor pe care le are prin lege".
Macovei: "Nu orice incalcare de procedura trebuie sa atraga raspunderea disciplinara"
Adoptarea acestui amendament a nemultumit-o pe Monica Macovei, ministrul justitiei. "Cred ca a fost o decizie pripita a celor care au votat pentru acest amendament si sunt sigura ca va ridica nemultumiri in randul magistratilor, implicand si temerea acestora de a face acte de procedura", a precizat Macovei, opinand totusi ca aceasta problema trebuie reglementata, dar intr-un alt mod.
Ministrul justitiei a apreciat drept "destul de grava" forma amendamentului privind raspunderea disciplinara a judecatorilor, procurorilor si politistilor pentru incalcarea normelor de procedura. Macovei a sustinut ca, in locul termenului "incalcari" din cadrul amendamentului, ar fi fost mai potrivite expresii ca "incalcari grave", "incalcari care afecteaza in mod vital drepturile celor cercetati" sau "incalcari care afecteaza cursul procesului", intrucat "nu orice incalcare de procedura trebuie sa atraga raspunderea disciplinara".
"In Romania se prevad cele mai multe fapte pentru care magistratii raspund disciplinar"
In randul magistratilor si politistilor doljeni, parerile sunt impartite. Magistratii, cel putin, sustin ca nu era neaparat nevoie de un asemenea amendament. "Si in prezent judecatorul poate sa fie acuzat de abatere disciplinara in cazul unei incalcari grave a normelor de procedura. Insa asta se hotaraste numai in cazul in care hotararile sunt casate. Din punctul meu de vedere, o asemenea prevedere nu isi are locul in Codul de Procedura Penala, ci, eventual, in statutul magistratilor", opineaza judecatorul Aurel Ilie, de la Curtea de Apel Craiova.
Procurorii au avut chiar reactii vehemente impotriva unui asemenea amendament. "Nu era necesar, intrucat sanctionarea unor asemenea abateri disciplinare este oricum prevazuta in normele de organizare", a sustinut Crenguta Lionte, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova. "O asemenea prevedere nu exista nicaieri in lume si mi se pare o exagerare. O incalcare a procedurii se remediaza prin caile de atac. Si apoi, intr-adevar, in orice munca se poate gresi. Asta insa nu inseamna ca orice greseala este intentionata si trebuie sanctionata ca abatere disciplinara. Dintre toate tarile Europei, doar in trei exista raspundere disciplinara pentru magistrati, iar in Romania se prevad cele mai multe fapte pentru care magistratii raspund disciplinar", a spus Cristina Fota Barbulescu, procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj.
Prevedere binevenita pentru politisti
Doar conducerea politiei doljene pare sa fi primit cu entuziasm o asemenea prevedere a Codului de Procedura Penala. "Cred ca o asemenea prevedere este binevenita, in contextul in care se doreste o mai mare profesionalizare a politistilor. Desigur ca si acum incalcarile procedurii pot constitui abateri disciplinare. Astfel de incalcari sunt analizate si, daca sunt grave, nu sunt trecute cu vederea, ci sunt sanctionate disciplinar. Au fost destule situatii in tara in ultima vreme cand politia a prins infractorii, dar acestia au scapat din cauza unor vicii de procedura, ori asta nu trebuie sa se mai intample", a declarat comisarul-sef Nicusor Badea, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.
Ora inceperii urmaririi penale
Deputatii au mai adoptat si un amendament, care prevede ca in toate rezolutiile de incepere a urmaririi penale trebuie sa fie precizata, pe langa data, si ora la care au fost eliberate. De asemenea, amendamentul prevede ca aceste rezolutii sa fie consemnate intr-un registru special, pentru a se elimina astfel posibilitatea antedatarii, schimbarii sau ruperii abuzive.