Cei 35 de alesi ai Romaniei vor sta astazi in bancile Parlamentului European(PE) in calitate de europarlamentari in prima sesiune plenara a institutiei de la Strasbourg. Pana la 1 ianuarie acestia au avut statut de euroobservatori.
Reprezentantii Romaniei in PE vor fi primiti astazi oficial ca noi membri ai Parlamentului European, unde nu vor beneficia de un debut de acomodare, ci vor participa direct la momente cu adevarat importante pentru legislativul european, potrivit NewsIn.
Acestia vor participa, printre altele, la alegerea presedintelui PE si la constituirea oficiala a unui nou grup politic, cel al extremei-drepte, la prezentarea obiectivelor presedintiei germane de cancelarul Angela Merkel.
Bun venit romanilor
Eurodeputatii romani vor fi primiti printr-o ceremonie festiva in care se va arbora in hemiciclul de la Strasbourg si drapelul Romaniei, alaturi de cele ale celorlalte 26 de tari membre UE. Ceremonia include si o fotografie de familie cu noii membri ai Parlamentului European - 35 de romani si 18 bulgari.
Presedintele PE, Josep Borrell, va saluta fiecare deputat in parte si va urca apoi la tribuna pentru a arbora alaturi de celelalte drapele nationale pe cel roman si pe cel bulgar, apoi, toti membrii PE vor asculta in picioare imnul european. Dupa sedinta parlamentara, noii membri ai PE sunt invitati la o receptie in cadrul careia vor canta artisti din cele doua noi state membre: Cvartetul Transilvania din Romania si violonistul Dimitar Gugov din Bulgaria.
Marinescu, in pole position pentru PE
Eurodeputatul PD Marian Jean Marinescu va ocupa unul dintre primele locuri pe listele Partidului Democrat pentru PE. Presedintele PD Dolj, Radu Berceanu, a anuntat ca partidul a intrat deja in perioada de precampanie electorala pentru castigarea alegerilor europene.
La randul sau, Marian Jean Marinescu a declarat ca prezenta sa in prezidiul PPE-DE va reprezenta un semnal politic important.
"Toti oamenii de acolo gandesc in mod european. Fiecare trimis al oricarei tari UE trebuie sa urmareasca interesele celor pe care ii reprezinta. Scopul este sa contribuim la luarea anumitor decizii prin comunicare si negociere cu reprezentantii celorlalte tari", a declarat Marinescu. Alegerile pentru europarlamentari vor avea loc, in principiu, pe 13 mai 2007.