Secretarul general al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu (foto), a dat ieri lamuriri cu privire la articolele critice din presa legate de produsele gen "bigudiuri" din planul de achizitii al Camerei, motivand ca utilajele si produsele care nu sunt strict necesare activitatilor legislative sunt destinate intretinerii si functionarii imensei cladiri a Parlamentului.
Georgeta Ionescu a precizat ca produsele si serviciile din planul de achizitii pentru 2006 sunt necesare pentru intretinerea cladirii si a spatiilor verzi din jurul acesteia, dar si pentru functionarea celorlalte unitati din Parlament.
Astfel, ea a explicat ca bigudiurile sunt destinate coaforului din incinta Parlamentului, iar cremele pentru piele sunt cerute de Directia de resurse umane si impuse de protectia muncii pentru personalul administrativ, dar nu au preturi pentru ca nu au avut loc licitatiile publice.
"E firesc sa se achizitioneze bigudiuri si sampon", a explicat secretarul general, mentionand ca cele doua unitati de frizerie si coafor sunt adminis-trate de Camera si sunt necesare miilor de angajati, deputati si invitati ai Parlamentului.
Cu toate ca produsele figureaza pe lista de achizitii a Secretariatul General, Georgeta Ionescu a spus ca acestea sunt suportate din veniturile extrabugetare ale Centrului International de Conferite, care patroneaza alimentatia publica, frizeriile si coaforul.

"Activitati nu tocmai potrivite"

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca spera ca in aceasta vara serviciile auxiliare desfasurate de aceasta institutie sa fie externalizate, daca si Biroul Permanent aproba aceasta propunere. El a apreciat ca, in prezent, Camera Deputatilor desfasoara o serie de activitati "nu tocmai potrivite", el dand ca exemplu serviciile de alimentatie publica, frizeria si coaforul de la Camera.
Camera Deputatilor a publicat pe pagina sa de Internet ultimele oferte de achizitii cu licitatie publica pentru o serie de obiecte care au starnit controverse, printre care ghivece, obiecte sanitare, cafetiere, detergent pentru candelabre etc.
Presedintele Camerei a declarat marti ca, deocamdata, preturile de achizitie pentru aceste obiecte nu pot fi cunoscute, intrucat licitatiile respective sunt in curs de desfasurare. Olteanu s-a aratat insa nemultumit de faptul ca printre obiectele pe care Camera doreste sa le achizitioneze se regasesc, de exemplu, si bigudiuri.

Achizitii de produse inutile

Potrivit anunturilor de achizitie, pentru majoritatea obiectelor se procedeaza prin achizitie dupa criteriul pretului cel mai scazut si nu prin licitatie publica (organizata doar pentru achizitia unor consumabile de copiator).
Secretariatul General al Camerei Deputatilor a facut, de asemenea, public si planul de achizitii pentru 2006, insa acesta nu a fost aprobat ca atare, fiind vorba de o lista de propuneri.
In acest plan figureaza 368 de obiecte, printre care seminte de flori, turba, nisip natural, fire de iuta, vinuri spumoase, tesaturi din fibre naturale, lenjerie de masa, salopete, compleuri si costume de lucru, articole de acoperit capul, articole decorative din lemn, piele de caprioara, articole de voiaj si marochinarie, inhibitori de germinare, biostimulatori, produse pentru ingrijirea pielii, produse pentru ingrijirea parului, ustensile cofetarie, ingrasaminte azotoase si fosfatice.