Comsiai juridica a decis, miercuri, sa renunte la subcomisia de raportori pentru cele doua noi dosare vizandu-l pe Adrian Nastase, hotarand ca fiecare membru al comisiei sa studieze individual materialele si sa isi formeze un punct de vedere in termen de doua saptamani.
Propunerea de a renunta la crearea subcomisiei de raportori care sa studieze dosarele, asa cum s-a intamplat in cazurile anterioare, a apartinut deputatului PD-L Petre Ungureanu. El si-a motivat propunerea aratand ca votul care va fi dat in final va fi tot unul politic, studiul si votul individual al fiecarui raportor contand foarte putin sau deloc in economia votului final. Ungureanu a aratat, in argumentatia sa, ca in cazul anterior in care s-a creat subcomisia de raportori pentru studierea dosarului lui Adrian Nastase, desi el a fost singurul care a votat in favoarea inceperii urmaririi penale, votul sau individual nu s-a mai regasit in raportul final al subcomisiei si ulterior in recomandarile Comisiei juridice.
Propunerea deputatului PD-L Petre Ungureanu a fost adoptata cu 7 voturi "pentru" (ale deputatilor PD-L si PNL), 5 voturi "impotriva" (PSD) si o abtinere (presedintele Comisiei, deputatul PC Sergiu Andon).
Andon si-a motivat abtinerea invocand scrisoarea Biroului Permanent al Camerei, unde se sesiza Comisia juridica in ceea ce priveste cele doua noi dosare penale ale deputatului Adrian Nastase si unde se stipula si rugamintea ca si in aceste cazuri sa se procedeze conform cutumei deja cristalizate, respectiv sa se creeze subcomisia de raportori.
Deputatul PSD Florin Iordache a motivat votul impotriva propunerii lui Ungureanu invocand faptul ca si in cazul discutarii cazurilor precedente deputatii au avut posibilitatea de a studia dosarele si de a-si exprima un punct de vedere individual, chiar daca nu faceau parte din grupul de raportori.
Totodata, membrii Comisiei juridice au stabilit ca termenul pana la care deputatii juristi sa studieze cele doua dosare si sa exprime un punct de vedere sa fie de doua saptamani, urmand ca dezbaterea in comisie sa fie reluata dupa data de 8 septembrie.
Andon a precizat ca deputatul Adrian Nastase va fi audiat de catre Comisia juridica tot dupa 8 septembrie, dupa ce materialul va fi studiat de catre membrii comisiei.
Sergiu Andon a mai aratat ca, in conditiile in care nu se vor tergiversa lucrurile si nu vor exista colegi juristi care sa nu fi studiat dosarele pana in saptamana 8-14 septembrie, atunci dosarele vizandu-l pe Adrian Nastase vor fi discutate in plenul Camerei in saptamana imediat urmatoare. "Ca un timing general, eu cred ca pana la 20 septembrie cazul ar trebui incheiat, fie ca aceasta comisie isi face treaba in perioada pe care a stabilit-o - adica peste doua saptamani - fie ca ar mai amana cel mult o saptamana. In orice caz, ma voi opune feroce la o amanare mai mult de o saptamana", a mai precizat Andon.
Comisia a mai decis ca documentele din dosare, inclusiv sesizarile facute de parchet, sa aiba un caracter confidential, materialele care urmeaza sa fie distribuite deputatilor juristi, spre studiu, fiind date pe suport de hartie, cu sapou pe care sa se mentioneze caracterul confidential.