AmA¢nat de foarte multe ori, Statutul minoritatilor nationale nu are vreo sansa sa fie adoptat nici in sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor, care se incheie la sfA¢rsitul saptamA¢nii. AŸedinta comisiilor juridica, pentru drepturile omului si de invatamA¢nt, destinata dezbaterii Statutului a fost suspendata ieri-dimineata si reluata mai tA¢rziu, demonstrA¢n-du-se astfel intentiile clare de tergiversare.
Dan GheA¥u
Presedintele de sedinta, deputatul Nicolae Paun, a fost nevoit sa suspende lucrarile deoarece dintre membrii Comisiei juridice au fost prezenti doar zece, in conditiile in care minimul necesar era de 14. Deputatul PSD Ion Sasu a precizat, imediat dupa anuntul de suspendare a lucrarilor, ca a€žsansele ca acest proiect sa primeasca un raport astazi (n.r. a€" marti) sunt aproape de zero, pentru ca este foarte putin probabil ca cele trei comisii sa isi strA¢nga numarul minim necesar de membria€œ.
Comisiile au reluat dezbaterile, dar fara prea mult spor. Vicepresedintele Comisiei juridice din Camera, Florin Iordache (PSD), a declarat ca a€žeste inadmisibila pozitia UDMRa€œ, care a€ža renuntat la intelegerea facuta initial cu celelalte partide, prin care se stabilea faptul ca invatamA¢ntul la Geografia si Istoria RomA¢niei sa se faca in limba romA¢na in zonele in care romA¢nii sunt minoritaria€œ.
Un proiect sortit pieirii
Statutul a fost inclus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinara, fara garantia finalizarii raportului si a adoptarii sale in plenul Camerei.
Chiar daca nu este marcat ca prioritate pentru integrare, Statutul minoritatilor nationale este unul dintre proiectele cu miza pentru Guvern, in vederea raportului de tara din toamna.
Cu toate acestea, lipsa unui consens politic al Coalitiei pe problemele punctuale ale proiectului a dus la tergiversarea dezbaterilor si amA¢narea transarii prin votul Parlamentului.
Statutul minoritatilor nu a reusit sa treaca de Senat, unde, dupa luni de dezbateri in comisii, a fost respins la sfA¢rsitul lui octombrie, in urma votului negativ al conservatorilor, alaturi de cel al PSD si PRM, ca si al unor reprezentanti PD si PNL.
MarkA³ BA©la, nemultumit de tergiversarea Statutului
Liderul UDMR MarkA³ BA©la (foto) a declarat ieri ca a€žexista nemultumiri maria€œ in privinta adoptarii Legii minoritatilor, adaugA¢nd ca aceste nemultumiri nu sunt doar ale membrilor UDMR, ci ale intregii comunitati maghiare din RomA¢nia.
El a recunoscut ca este dezamagit de a€žtergiversarea acestei legia€œ, care, a€žin pofida faptului ca, la fel ca si Legea finantarii partidelor politice, ni se solicita de catre UEa€œ, nu se face nimic pentru clarificarea ei. a€žSuntem extrem de dezamagiti in urma acestor atitudini, inclusiv din partea Coalitieia€œ a spus BA©la, precizA¢nd ca a€žproblema nationala este mult prea importanta si delicataa€œ. a€žSuntem martorii amplificarii unei retorici nationaliste inclusiv in Parlamentul RomA¢nieia€œ, a mai declarat el.
Totodata, liderul maghiarilor si-a aratat surprinderea fata de atitudinea PSD, care in timpul guvernarii trecute a sustinut initiative importante privind minoritatilor, iar acum, in Opozitie, nu le mai sustin. El a tinut sa remarce faptul ca actualii colegi de Coalitie a€žsunt consecventia€œ. a€žNu ne-au sprijinit nici inainte, nici dupaa€œ, a spus MarkA³ BA©la.