Camera deputatilor a adoptat ieri pe articole, cu o larga majoritate, ordonanta Guvernului pentru modificarea "Legii Ticu", act normativ care extinde aria demnitarilor verificati de CNSAS. Dupa ce in mai multe randuri deputatii PSD si PRM au vrut sa retrimita legea la Comisie, plenul a decis sa inceapa dezbaterile pentru a se evita intrarea in procedura de aprobare tacita.
Actul initiat de Guvern si aprobat de deputati instituie o extindere a categoriilor de functii publice verificate din oficiu de catre Colegiul pentru Studierea Arhivelor Securitatii si o definire mai clara a termenilor de "politie politica", "agent" si "colaborator" al politiei politice. De asemenea, ordonanta aduce cateva clarificari asupra obligatiilor ce revin membrilor Colegiului CNSAS. Persoanele care candideaza la functia suprema in stat vor trebui sa faca o declaratie pe propria lor raspundere privind neapartenenta ca agent sau co-laborator al politiei politice, iar CNSAS trebuie sa publice cu cel putin 7 zile inaintea datei alegerilor rezultatele verificarii respectivei declaratii. O prevedere similara functioneaza si in cazul ministrilor, parlamentarilor, consilierilor de stat si prezidentiali, primarilor, viceprimarilor, consilierilor judeteni si locali, directorilor din cadrul structurilor SRI, SIE, SPP, STS.

Ilie Merce iese la rampa

Dezbaterile pe articole nu au fost lipsite de incidente, dupa ce propunerea deputatului PRM Ilie Merce, de retrimitere la Comisie, a fost respinsa prin vot. Merce argumentase ca prin textul propus de Guvern nu se defineste in mod clar politia politica, iar CNSAS-ului ii sunt atribuite competente care ar incalca principiul separatiei puterilor in stat. Petre Ungureanu (PNL) si Ioan Oltean (PD) au adus argumente in favoarea proiectului legislativ, adresandu-i-se lui Merce cu apelativul "tovarase". A urmat un schimb de replici intre Merce si Oltean, in care primul a afirmat ca "a invatat sa aiba compasiune pentru toate vietuitoarele", iar al doilea a replicat ca "de unde nu este, nici Cel de Sus nu poate sa ceara".