Senatorul Ilie SARBU, liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, a transmis un comunicat de presa: Traian Basescu - un pericol pentru democratie.

Este inadmisibila jignirea adusa de seful statului Parlamentului si in mod special Senatului.
Prin declaratiile din 27 octombrie a.c. la TVR presedintele Traian Basescu demonstreaza indubitabil ca este un pericol pentru democratie.
Presedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate si imagine, prin declaratiile denigratoare si presiunile asupra activitatii institutiei. Afirmatia potrivit careia: "Senatul in ansamblul lui s-a compromis de la presedinte de la senator. Sa refuzi sa adopti legea privind mecansimul de promovare a magistratilor de la ICCJ e descalificant", il descalifica numai pe Traian Basescu.
Potrivit Articolului 61, alineatul 1 din Constitutie: "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii." Or, a submina autoritatea Parlamentului se adauga sirului de incalcari grave ale Legii Fundamentale alaturi de ingerinta nepermisa in problemele executivului si ale autoritatii judecatoresti.
A controla direct activitatea legislativa a Parlamentului prin presiuni asupra parlamentarilor in vederea sustinerii masurilor ce afecteaza grav populatia si impunerea lor discretionara, fara dialog, prin asumare guvernamentala denota incalcarea principiului separatiei puterilor in stat.
Atitudinea dictatoriala, prin ignorarea totala a opozitiei, si mai mult insultele si jignirea adusa Senatului Romaniei contribuie la acutizarea tensiunilor dintre stat si o societate din ce in ce mai supusa necazurilor.
PSD nu poate tolera aceste depasiri ale responsabilitatii sefului statului si va lua atitudinea ce se impune atat la nivelul propriului partid cat si in cadrul USL.